Китайската икономика заплашена от поевтиняването на долара

653
Китайската икономика заплашена от поевтиняването на долара

Поевтиняването на долара е негативно за китайската икономика, заявиха през седмицата официални представители на правителството на страната.

Китай се очаква да започне да управлява по-активно валутните си резерви, основната част от които са в долари. Част от тези действия се свързват с неговото превалутиране, за намаляване на опасността от по-натъшно поевтиняване при "зелените пари".

Рекордният търговски излишък на страната наводни с кеш икономиката й, като в същото време доведе и до рекордно повишение на валутните й резерви до 1.5 трлн. долара към края на изминалата година, сочи още статистиката.

Премиерът на най-бързоразвиващата се основна световна икономика отправи предупреждение през седмицата, че нарастването на световната несигурност и наблюдаваното забавяне на ръста на щатската икономика носят редици негативи за икономиката на Китай.

Понижението на долара, както и продължаващата криза на световните ипотечни пазари са само част от заплахите пред Китай.

Рекордно високите цени на петрола, достигнали нива от над 105 долара през седмицата, са друг негативен фактор, водещ до значително повишение на нивото на инфлацията в страната.

Китай, като втория най-голям световен държател на щатски държавни облигации изпитва сериозни загуби от кризата на ипотечните пазари.

Четвъртата най-голяма световна икономика се очаква да отбележи ръст от 10% през настоящата година, което би било сериозно забавяне в сравнение с повишението й от 11.4% през изминалата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...