Китайската централна банка продължи с рестриктивната си политика

320
Китайската централна банка продължи с рестриктивната си политика

Китайската централна банка продължи с рестриктивната си политика, насочена към банките за ограничаване на кредитната активност в страната и охлаждане на бързо развиващата се икономика на Китай.

Кредитните институции трябва да отделят 10% от депозитите за задължителни минимални резерви от 25 февруари тази година, като това е повишение от досегашното им ниво от 9.5% от привлечените депозити.

Това бе пето поредно повишение на задължителните минимални резерви за последните осем месеца, в усилията за охлаждане на инфлацията.

Действията на банката идват в стремежа да се ограничи и растящият търговски излишък на страната, който след като през изминалата година се повиши за пореден път до нов исторически максимум, се очаква през тази година да нарасне над 200 млрд. долара през 2007г.

По изчисления на специалистите всеки 50 базисни пункта увеличение на задължителните минимални резерви води до до намаляване на разполагаемите за банките средства за предоставяне на кредити с 150 млрд. юана.

Китайската икономика регистрира през изминалата година ръст от 10.7%, което бе над три пъти ръстът на щатската икономика.

Инфлацията в страната нарасна през декември с по-високи темпове от средните за последните 20 месеца, което буди известни притеснения.

Само през настоящата седмица основните китайски индекси Shanghai and Shenzhen 300 Index се повишиха с по 11.7% до рекордни стойности.

Повишението им стана реалност, след като за петте дни, приключили на 5 февруари, те отбелязаха понижения с близо 12%, след предупреждения за възможно "пукане" на китайския балон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg