Китайските индекси изостават

616
Китайските индекси изостават

Дори след двугодишен спад и заличаване на 33% от стойността на китайските акции, специалистите все още не са единодушни за посоката на китайските индекси.

Индексът Shanghai Composite Index ще отбележи ръст от 36%, поради очакванията за намаление на лихвите и банковите резерви в условия на усилия на централната банка за стимулиране на засегнатата икономика, според Жанг Хан, стратег в Guotai Junan Securities Co.

Единственият брокер, който вижда лек „спад“ за китайските индекси е China International Capital Corp., като според анализаторите там забавянето на икономиката не е толкова голямо за предприемането на агресивни действия от страна на регулаторите.

И докато Китай избегна глобалната рецесия през 2009 година и расте с темпове над два пъти по-големи от тези на световната икономика, индексът на страната е сред най-зле представящите се 10 основни индекса през последните две години.

Централната банка на страната повиши нивата на лихвите и задължителните банкови резерви в борбата си срещу инфлацията, която достигна най-висока стойност от три години през юли миналата година.

Наблюдава се промяна на рестриктивната политика на регулаторите обаче през последните месеци, като премиерът на страната заяви, че към породените трудности пред бизнеса ще бъде подходено с предприемането на съответни мерки.

Ликвидността ще се подобри в резултат на предприеманите правителствени политики, смятат положително-настроените за посоката на китайските индекси анализатори. Особено добро представяне се очаква през първото тримесечие на годината.

Печалбите на китайските компании могат да се повишат с 10% през тази година. За сравнение ръстът на печалбите на компаниите от индекса, следящ BRIC-пазарите се очаква да се забави до 5% от 19% през изминалата година, според над 12 000 анализатори, дали своите прогнози за Bloomberg.

Днес индексът Shanghai Composite се повиши с над 2%. Той загуби 1.6% през първата седмица на годината, когато пазарите на Бразилия, Русия и Индия се повишиха с по над 2%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg