Китайските инвестиционни фондове излизат на мода

742
Китайските инвестиционни фондове излизат на мода

Китайските инвестиционни фондове стават все по-популярни сред инвестиционната общност, на фона на значителното повишение на китайските индекси и акциите на основните китайски компании през последната една година.

Анализаторите обаче препоръчват на инвеститорите да подхождат към тях с изключително внимание, на фона на значителния риск, който те носят.

Към момента съществуват 17 инвестиционни фонда от отворен тип и четири индексни фонда, които предоставят възможност на инвеститорите да насочат своите средства към фондовите пазари като пасивна форма на инвестиране на тях. В същото време съществуват и пет затворени фонда в страната.

Така общият брой на инвестиционните фондов с насоченост към най-бързоразвиващата се основна световна икономика възлиза на 26, като общата стойност на активите им надхвърля 14 млрд. долара, сочат данни на изданието Morningstar.com.

Това прави инвестиционните фондове в Китай тези с най-големия по размер активи сред развиващите се държави.

За сравнение, инвестиционните фондове в Индия са едва пет, като общата стойност на активите им възлиза на 4.5 млрд. долара. Пет са инвестиционните фондове и в Южна Корея, чиито активи възлизат на 3 млрд. долара.

Инвеститорите трябва обаче да са наясно с рисковете, които крият развиващите се пазари, а не да изхождат единствено от историческото им представяне, като това в никакъв случай не е гаранция за бъдещото им представяне, съветват специалистите от финансовото издание.

Първото, което трябва да съблюдават инвеститорите е да не прекалят с прекомерната експозиция от активи в бързоразвиващата се икономика, като трябва да имат предвид, че в портфейла им от международни компании могат вече да притежават такива, индиректно обвързани с китайската икономика.

Много международни компании разчитат до голяма степен на представянето си в Китай, като все по-голяма част от бизнеса им е свързана със страната. В тази насока инвеститорите трябва добре да претеглят и преценят портфейлите си, преди да купят други активи, обвързани със страната.

След като преценят този фактор, специалистите съветват инвеститорите добре да проследят представянето на инвестиционните фондове, обвързани с Китай и тяхното представяне през последните години.

Подобни фондове са регистрирали значителна доходност през последните години в резултат на бурния ръст на китайската фондова борса.

Средната доходност на подобни фондове за последната една година възлиза на значителните 36%, което ги поставя сред най-добре представящите се инвестиционни фондове в световен мащаб.

Подобна доходност обаче не би могла да се очаква в дългосрочен аспект, коментират още анализаторите.

Не винаги, макар и задължителен фактор за доброто представяне на фондовите пазари, ръстът на икономиката сам по себе си води и до ръст на индексите.

На фона на изключително доброто представяне на китайската икономика през първото тримесечие и регистрирания й ръст от 11.1% и по-нататъшните очаквания за добро представяне, не е възможно да се гарантира доброто представяне и на фондовите индекси.

Последните много често изпреварват и залагат в стойностите си бъдещото развитие на икономиката, като е трудно да се определи каква част от добрите очаквания е заложена в тях.

Инвеститорите трябва да са наясно и с рисковете от спад на индексите, било то корективен или по-траен, а не да гледат единствено потенциала пред тях.

Много често корективните спадове са свързани със значителни отливи на капитали и са изключително болезнени за финансовото състояние на инвеститорите, отличавайки се с резки понижения. Последният пример за това бе силното понижение от над 9% на основните китайски индекси в края на февруари.

Освен рискови фондовете инвестиращи в Китай се възприемат и като скъпи. Средната такса за управление на инвестирани в тях средства възлиза на 2.02% годишно, което е над средното за всички фондове на развиващите се пазари от 1.88%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg