Китайските центрове за данни замърсяват колкото 21 млн. коли

996
Китайските центрове за данни замърсяват колкото 21 млн. коли

© Pixabay

Китайските центрове за данни са генерирали 99 милиона метрични тона въглероден диоксид, което се равнява на замърсяването, което причиняват 21 млн. автомобила, разкрива нов доклад. 

Центровете за данни съхраняват електронна информация, като имейли, снимки и видеоклипове. Енергията, която те потребяват по света, възлиза на между 3% и 5% от общото електричество, използвано на Земята, като конкурират авиационната индустрия по отношение на отделения въглероден диоксид.

Китайските центрове за данни са сред най-големите в света и през миналата година са използвали над 2% от електричеството в страната, сочи доклад на Greenpeace и North China Electric Power University, предава CNN.


Китай изпреварва САЩ по възобновяема енергия, като постига сериозен прогрес в своите проекти за слънчева енергия. През 2017 г. Китай си постави за цел зелената енергия да покрива 20% от нуждуте в страната до 2030 г.

Въпреки че Китай разполага с голям капацитет в зелената енергия, повечето центрове за данни в страната не я използват, сочи докладът.

„Близо ¾ от тази енергия идва от въглища”, казва Йе Руйки, експерт по климата на Greenpeace. Според нея основна причина за това е географското местоположение на центровете за данни. 

„Повечето съоръжения се намират на източното крайбрежие, близо до бизнес хъбовете и далеч от китайските мощности за възобновяема енергия, които се намират в средата и на запад в страната. От 44 центрове за данни, които проучихме, едва пет ползват зелена енергия в своя енергиен микс”, казва тя.

Китайските центрове за данни се доминират от местни играчи, като Alibaba и Tencent. Наскоро Apple изгради такъв център в южната част на страната. Той е съвместно предприятие с Guizhou-Cloud Big Data Company, като това ще позволи на щатската компания да подобри скоростта и ефективността на услугите си в Китай, но преди всичко ще се съобрази с китайските закони, които изрично повеляват, че чуждестранните интернет компании трябва да съхраняват добите данни от местния пазар в центрове на нейна територия.

Вятърна и слънчева енергия

С население от близо 1.4 млрд. души, търсенето на услуги по съхранение на данни расте бързо в Китай.

Авторите на доклада предвиждат, че след пет години китайските центрове за данни ще потребяват с 2/3 повече енергия, вдигайки потреблението на ток до 267 TWh през 2023 г., което е повече от общата енергия, потребена в Австралия през 2018 г.

Емисиите въглероден диоксид се очкава да скочат от 99 млн. до 163 млн. метрични тона, което се равнява на 35 млн. автомобили. 

За да се предотврати това, китайските центове за данни трябва да увеличат зависимостта си от зелена енергия, посочва Йе Руйки.

„Те могат да изградят собствен капацитет за възобновяема енергия, да купуват чиста енергия от пазара или да придобивят зелени сертификати, чрез които да обезпечават емисиите си”, добавя тя.  

Понастоящем китайските центрове за данни разчитат на микс, съставен от 73% въглища, 23% възобновяема енергия и 4% атомна енергия. Ако възобновяемата енергия увеличи дела си до 30% през 2030 г., 16 млн. метрични тона CO2 ще бъдат избегнати, посочват от Greenpeace. Това се равнява на 10 млн. трансатлантически полета със самолет.

Да, компаниите ни подслушват и ще продължат да го правятГолемите технологични компании не обичат да говорят на тази тема. Когато потребителите разберат какво се случва, обикновено изпитват гняв и разочарование

Китайското правителство е наясно с необходимостта от действия. През 2015 г. властите стартираха пилотен проект за център за данни на изцяло зелена енергия. През същата година Alibaba откри център за данни, разчитащ на слънчева и водна енергия. Центърът използва и вода от близкото езеро, за да охлажда сървърите си.

В същото време центровете за данни в САЩ значително намалиха вредните емисии. Всички центрове на Apple разчитат на зелена енергия, посочват от компанията, а новият им център в Китай също ще използва възобновяема енергия в своя микс.

Microsoft и Amazon също планират да захранват центровете си за данни със 100% зелена енергия. В публикация в блога на компанията от април президентът на Microsoft Брад Смит посочва, че се очаква зелената енергия да премине границата от 70% през 2023 г.

Amazon Web Services - звеното, отговарящо за центровете на данни на Amazon, разкрива, че през 2018 г. е преминало границата от 50% потребена зелена енергия за нуждите на компанията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg