Китайският пазар с най-лошо представяне в света през 2008 г.

654
Китайският пазар с най-лошо представяне в света през 2008 г.

Китай спечели най-много златни медал на Олимпийските игри, но фондовият пазар на страната е закотвен на последно място в света, пише Investor's Business Daily.

След като отбеляза главозамайващо покачване през миналата година, основният индекс на Шанхайската фондова борса записва най-големия срив измежду всички пазари по света през 2008 г.

Инвеститорите в китайски акции и стратезите са оптимистично настроени в дългосрочен план, но възстановяването на пазара може да зависи от съживяването на капиталовите пазари по целия свят.

Основният въпрос е: кога цените на акциите по света ще нараснат?, казва Доналд Страцхайм, специалист в областта на Китай и вицепрезидент на Roth Capital Partners. Когато това се случи, акциите в страната също ще поскъпнат, посочва той.

Това обаче все още не се е случило. Шанхайският индекс загуби 0.9% във вторник, свличайки се до най-ниското си ниво на затваряне от декември 2006 г.

От началото на годината индексът е загубил 56%. Хонконгският Hang Seng се е разделил с около 25% от стойността си за същия период. Другите фондови пазари в Китай също са в подобно положение.

Пазарите по цял свят търпят загуби, но сривът на китайския е повече от два пъти по-голям, в сравнение с повечето останали. Южна Корея, Индия и Русия, които са следващите най-лошо представящите се пазари в света, губят между 25% и 29% от началото на годината. Индексът S&P 500 е паднал с 13% през 2008 г.

Миналата година Шанхайският индекс изригна, покачвайки се с 97%. Икономиката на Китай все още е стабилна. БВП е нараснал с 10.1% на годишна база през второто тримесечие.

Това надхвърля значително 3.3-процентния ръст на щатската икономика за периода и свиването на икономиките на Япония и на Еврозоната.

Ръстът на икономиката на Китай обаче се забавя в последните четири тримесечия, като това може би се дължи на глобалното икономическо забавяне и на кредитната криза.

Износът на Китай нараства с 12% през първите 5 месеца на годината, в сравнение с 18% за същия период на 2007 г., според Световната банка. Оскъпяващата се китайска валута също прави износа по-малко привлекателен. Юанът се е оскъпил с 6% спрямо долара тази година.

Инвеститорите изоставиха китайските акции, страхувайки се от нарастващото количество на акции от клас А, които се търгуват в континентален Китай. От тази година периодът на много от акциите, които са блокирани за търговия след IPO-та, изтича. Около 10% от блокираните акции ще могат да се търгуват тази година. Други 25% ще бъдат освободени за търговия следващата година.

След като инфлацията отстъпи от най-високите си нива в последните 10 години, властите насочиха вниманието си отново към насърчаването на растежа. Правителството се опитва да изтласка значително нагоре ключови експортно ориентирани индустрии, като увеличава данъчните отстъпки в производството на дрехи и текстил, например.

Китай също така губи контрола си над преките чужди инвестиции. В резултат на това 50 чуждестранни финансови компании в момента имат право да инвестират директно в акции от клас А. През април регулаторните органи вдигнаха тройно тавана на инвестициите на тези компании до 30 млрд. евро.

Ръководните органи в Китай се страхуват, че волатилността може да предизвика социално напрежение. Правителството предпочита да отвори капиталовия пазар постепенно, за да избегне ход на развитие, в който се редуват бумове и сривове.

Преди обаче цените на акциите в Китай да тръгнат нагоре, САЩ, Европа и Япония трябва да излязат от рецесията, според Страцхайм.

Ново рали на китайския пазар може да се очаква през 2009 г., но не и тази година, посочва още експертът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg