Китайското икономическо чудо се отлага?

1709
Китайското икономическо чудо се отлага?

Инвеститорите трябва да се подготвя за "твърдо приземяване" на китайската икономика, а също така и за девалвация на юана, предупреждават експертите, посочвайки редица негативни признаци.

Китайското икономическо чудо се отлага. Много анализатори са обезпокоени от възможното рязко забавяне на икономическия растеж в Китай, въпреки надхвърлилите очакванията данни за производствената активност, които бяха публикувани вчера, пише MarketWatch.

"Инвеститорите трябва да се подготвят както за "твърдо приземяване" на икономиката, така и за девалвацията на юана", смята анализаторът на Societe Generale Албърт Едуардс, прогнозиращ продължително отслабване на икономическия растеж в Китай. Сред негативните признаци той посочва рязкото свиване на темповете на натрупване на валутни резерви от Китай през третото тримесечие.


През юли-септември обемът на валутните резерви на Народната банка на Китай /НБК/ е нараснал с 4.2 милиарда долара, докато през първото полугодие средните темпове на увеличение са били 58 милиарда долара месечно.

Китай изкупува долари и други валути от търговските банки за юани, използвайки този инструмент не само за попълване на валутните резерви, но и за наливане на ликвидност в икономиката, затова инвеститорите трябва внимателно да следят данните на НБК, уточнява Едуарс.

Според оценката на експертите, положението в световния банков отрасъл е трудно, редица анализатори вече го определят като "втора вълна на банкова криза", и световните проблеми не могат да подминат Китай.

"Китайската икономика - странна и неразбираема. Ако ни посетят марсианците и открият икономика, в която съотношението инвестиции към БВП достига 50%, те биха я сметнали за една от най-волатилните в света, а у нас се смята за една от най-стабилните" твърди Едуардс.

Други анализатори се безпокоят от рязкото забавяне на ръста на кредитиране и въпросът, дали потребителското търсене в Китай ще е достатъчно, за да компенсира отслабения интерес към китайския износ.

Междувременно, предварителната стойност на индекса на делова активност в производствения сектор на Китай, изчисляван от HSBC и Markit Economics, нарасна през октомври до 51.1 пункта от 49.9 пункта през септември и август. Стойността на индекса над 50 пункта сигнализира за ръст на производството.

Темповете на растеж на БВП на Китай ще се забавят до 7% през следващите 12 месеца на фона на слабия световен икономически подем и очакваното изместване на фокуса на китайските политици към стимулирането на вътрешното търсене, прогнозират експертите на Pacific Investment Management (Pimco).

БВП на КНР нарасна до 9.1% през третото тримесечие на 2011 г. в сравнение със същия период на миналата година, което стана най-ниското повишение от 2009 г. Това, според експертите, говори за това, че дълговата криза в еврозоната оказва негативно влияние на световната икономика като цяло и отслабва икономическия подем в КНР в частност. Средните темпове на растеж на китайските икономика от 1979 г. са 10% годишно.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg