Китайското правителство спира японската версия на интернет-търсачката Baidu.com

722
Китайското правителство спира японската версия на интернет-търсачката Baidu.com

Най-използваната в Китай интернет търсачка - Baidu.com Inc. обяви, че китайските регулаторни органи са спрели японския й сайт с линкове към политически чувствителни материали.

Японският сайт е бил спрян за два дни от китайското правителство без оттам да са дали мотиви за своето действие, оплакват се от компанията в материал, публикуван в Bloomberg.
Действието е последното от рестриктивните действия на китайските регулаторни органи върху втория най-голям интернет пазар в света, в усилията да се цензурира интернет пространството.

Анализатори коментират, че блокирането може да доведе до неуспешен опит на китайската интернет търсачка да прехвърли част от трафика си към Япония, даващи възможност на китайските компании да рекламират в Япония.

Baidu е и първата китайска компания, чийто уеб сайт е блокиран от регулаторните органи в страната.

Интернет потребителите в Китай са възлезли на 137 млн. души през изминалата година, според правителствените данни, като страната изостава единствено след САЩ, където потребителите са 211 млн. души към края на 2006 г.

Китайското правителство, което е собственик на всички вестници и телевизионни канали в страната налага цензура на политически чувствителни материали, публикувани в интернет. Под натиска на правителството Google стартира китайска версия през изминалата година, която не дава достъп на потребителите до политически чувствителни материали.

От Baidu стартираха пробен проект на японска версия на сайта си през изминалия месец, в усилията си да привлекат японски потребители от втората най-голяма световна икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg