Китайци финансират изграждането на новата столица на Египет

2891
Китайци финансират изграждането на новата столица на Египет

Новата столица на Египет е с една стъпка по-близо да се превърне в реалност със съобщението, че китайски инвеститори ще осигурят по-голямата част от финансирането на мегапроекта, съобщава CNN.

China Fortune Land Development Company (CFLD) се съгласи да предостави 20 млрд. долара за града, който все още няма име, след среща между ръководителите на компанията и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Съобщението дойде, след като друга китайска държавна компания се ангажира да предостави 15 млрд. долара, с което проектът се приближи до необходимия си бюджет от 45 млрд. долара за първата фаза. Плановете за новия капитал бяха обявени за първи път през март 2015 г.

Официални представители заявиха, че проектът трябва да намери решение на проблема с пренаселването, замърсяването и повишаващите се цени на жилищата в Кайро. „Новият град ще създаде повече места за живеене, работа и посещения“, се казва на сайта на проекта.

В етап на строеж

Градът с площ от 700 кв. км, който ще бъде построен в пустинята източно от Кайро, ще се превърне в нова резиденция на правителството и се очаква да бъде много по-мащабен от настоящата столица. Предложенията за града включват жилища за 5 млн. души, над 1000 джамии, умни селища, индустриални зони, конферентен център с 5000 седящи места и най-големия парк в света.

Вече можем да видим какво има в мистериозните египетски пирамидиСлед 4600 години това е вече реалност

 

Интересът към проекта е огромен. Индийска компания планира да изгради голям медицински център и университет, а саудитска компания възнамерява да изгради джамия с площ от 12.6 хектара и ислямски музей. Строежът вече започна.

Според египетския вестник „Ал-Ахрам“ инженери са започнали работа по инфраструктурата, включително изграждането на мостове и 210 километра пътища.

Първата фаза на проекта предвижда издигането на министерства и жилищни блокове върху пясъка. Тази фаза може да бъде завършена до пет години с нанасянето на първите жители.

Призрачен град

Въпреки оптимизма на властите, има притеснения, че проектът ще се натъкне на познати проблеми. Египет вече изгради няколко сателитни града около Кайро, които са рядко населени, въпреки големите инвестиции.

„Нуждите на Кайро трябва да бъдат посрещнати от съществуващите осем нови града около него. Но хората ги наричат призрачни градове“, казва Дейвид Симс, писател и специалист по градоустройствени планове в Кайро.

Сателитите повтарят една и съща грешка, която вероятно ще засегне и новата столица, казва Симс. „В новите градове бяха изградени жилища на твърде висока цена, които са недостъпни за мнозинството жители на Кайро“, казва Симс.

Извличане на поуки

Египет има фундаментално неправилен подход към развойното планиране, казва архитектът Сарим Ибрахим от неправителствената организация Tadamun. “Имаме хроничен проблем с урбанистичното управление на съществуващите градове и независимо колко града строим, няма да разрешим този проблем“, казва той.

Изследване на Ибрахим установило, че около 50% от кварталите в Кайро нямат достъп до канализационни услуги, а публичните услуги са с лошо качество. Общинските съвети работят с едва 4 долара на човек от населението на година.

„Нивата на лишения бяха шокиращи. Инвестициите трябва да са насочени към предоставянето на равни права за публични и комунални услуги. Нека първо да помислим как да разработим по-добра управляваща структура за градовете, които имаме, и след това да строим нови градове“, съветва Ибрахим.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg