Китайците изпревариха американците в горните 10% по богатство

675
Китайците изпревариха американците в горните 10% по богатство

© Pixabay

Богатството в Китай не спира да се увеличава, като заможните китайци вече изпреварват по брой тези, родени в САЩ.

Според нов доклад на швейцарската банка Credit Suisse в горните 10% на най-богатите хора в света вече има 100 млн. китайски граждани срещу 99 млн. американци.

Въпреки това в САЩ все още има повече милионери – 18.6 млн. души, или 40% от общия брой хора, притежаващи над 1 млн. долара по света. Броят на милионерите в Китай пък достига 4.4 млн. души.


Темпът на увеличение при милионерите се усилва, сочи докладът, като ниските лихвени нива и данъчната реформа в САЩ подпомагат този процес. Така състоянието на най-заможните американци се увеличава вече 11-а поредна година, предава CNN. 

Китай обаче се превръща в основен генератор на повишението на световното благосъстояние, измествайки Европа от тази позиция. Това се случва, въпреки че търговската война нанася щети на китайската икономика.

„Търговските условия и нивата на дълга провокират протеснения, но сигналите за идните години са доста положителни”, посочват от Credit Suisse.

Докладът на банката се фокусира върху произхода на богатството, концентрирано сред най-богатите хора в света. Традиционно, долните 50% по състояние в света оформят по-малко от 1% от общата стойност на богатството, докато горните 10% имат дял от цели 82%.

Горният 1% притежава почти половината от глобалните активи, сочи проучването.

За да попадне човек в горните 10% на света, трябва да притежава нетни активи за приблизително 109 400 долара. В същото време, за влизане в горния 1% са нужни нетни активи за 936 400 долара.

Неравенството по отношение на доходите продължава да е сложно уравнение.

На фона на това, че ниските лихви и програмите за изкупуване на дълг от централните банки доведоха до бум в цените на активите, повишавайки богатството на горния 1%, неравенството сред представителите на долната част на подреждането продължава да намалява, отбелязват от банката.

Така долните 90% вече притежават 18% от глобалното богатство спрямо 11% през 2000 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg