Кое е по-сигурно за отпуската ни – Airbnb или хотел?

1401
Кое е по-сигурно за отпуската ни – Airbnb или хотел?

Темпът на ваксинация у нас се очаква да бъде увеличен значително през следващите месеци.

Идва обаче и периодът на отпуските, което поставя и друг важен въпрос – къде да отседнем по време на почивката?

Дали да изберем хотел, в който може да има значителен брой други летуващи, или да се спрем на къща или апартамент, които да резервираме през популярните платформи, като например Airbnb.

Не трябва да се забравя, че дори и в жилищата, отдавани за краткосрочни наеми, всичко е докосвано от други хора – от завивките до приборите за хранене.

За да помогнат на летуващите, търсещи сигурност през отпускарските месеци, от Insider разговарят с лекари, като ги питат за мнението им по въпроса къде да отседнем.


Сигурни ли са хотелите и имотите от Airbnb през 2021 г.?

Когато правим резервацията си за туристическия сезон, всеки от нас сам взима решението дали да напусне дома си по време на пандемия и да се отдаде на заслужена почивка. Най-сериозният риск от заразяване неизменно си остава контактът с други хора.

Следва да се вземе предвид и фактът, че по време на отпуската ви ще се срещнете с хора, които не познавате и за които нямате информация с кого са били в контакт преди това

„Винаги трябва да имате едно наум, че хората, с които се срещате, могат да са потенциално заразни“, казва д-р Томас Русо, главен директор по инфекциозни болести в Университета в Бъфало.

Сигурни ли са басейните по време на COVID-19?

Най-сигурното място за вас по време на отпуската ви ще е далеч от тълпите, карайки колело или плувайки в басейн, в който няма други хора, казват специалистите.

Сигурно ли е да ядем в ресторанти по време на отпуската ни?

В хотелите може да запазите апартамент, в който си има и обособена кухня, или пък да се храните в ресторантите с всички останали гости. Експертите обаче препоръчват за най-безопасна безконтактната доставка на храна до стаята ви.

Ако наемете Airbnb, ще може да си приготвите храната сами, което е както по-евтин вариант, така и по-безопасен. Имайте предвид обаче, че в настоящите пандемични условия хората, отдаващи имоти под наем през платформата, значително повишиха стойността на почистването.

Друго, което следва да вземете предвид, е, че е добре да избягвате райони с високи нива на инфенцията, така че следете ежедневните данни за разпространението на заразата.

Какво можете да направите, за да минимизирате риска от заразяване по време на отпуската?

Независимо дали ще изберете Airbnb или хотел, добре ще е да избягвате да докосвате повърхности, до които имат достъп по-голям брой хора.

В случай че сте в апартамент, добре ще е да измиете всичко (на ръка или през миялна), за да намалите риска от заразяване. Добре ще е да се настаните и в хотелската стая или апартамента поне 3-6 часа след предходните хора. В този период е нужно да се проветри и дезинфекцира.

Каквото и да изберете за вашата почивка – хотел или Airbnb, добре ще е служителите или собствениците на имота да носят маски при срещи с вас, както и да се спазва дистанция.

Кое е най-сигурното?

Най-сигурно ще е за вас да си останете у дома. Или ако се отправите на пътешествие, да е с хора, които са ваксинирани, или пък такива само от вашето домакинство, а не с други приятелски семейства.

Експертите обаче са на мнение, че имотите, предлагани през Airbnb, са по-сигурната опция за нашата отпуска, тъй като в хотелите ще срещнем доста повече хора. А предаването от човек на човек е най-честият вариант за заразяване с вируса.

Незивисимо дали планирате да пътувате в България или чужбина, добре ще е да носите маска, да спазвате дистанция, да се дезинфекцирате и да поддържате добра лична хигиена.

И ако туристическият бранш ни подтиква да пътуваме, то здравните власти препоръчват да си останем у дома. Изборът обаче си е изцяло ваш, като рискът също е за ваша сметка. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg