Кога населението на Земята ще достигне своя пик?

9429
Кога населението на Земята ще достигне своя пик?

© Pixabay.com

Населението на Земята ще достигне своя пик след 44 години и ще наброява около 9.7 милиарда души, преди да започне да намалява отново, смятат учени, които прогнозират, че Нигерия, в крайна сметка, ще изпревари по население Китай.

След 2064 г. общият брой на хората ще започне да пада заради понижението в броя на децата, които се раждат, и ще намалее с 900 млн. души - до 8.8 милиарда души през 2100 г.

Населението ще нараства или ще запазва броя си, единствено ако жените раждат средно по 2.1 деца, но по-доброто образование и контрацепцията ще спират тази тенденция в бъдеще, защото жените ще бъдат по-способни да работят, вместо да си стоят у дома като майки и съпруги, твърдят експертите.


В много страни раждаемостта вече е по-ниска от необходимата за поддържане на броя на населението, в това число в по-голямата част от Европа, Русия, Канада, САЩ, Бразилия, Китай и Австралия.

В идните десетилетия по-възрастните граждани на тези страни ще започнат да умират с по-бързи темпове, отколкото биват заменяни, и тяхното население ще се свива.

Някои страни, сред които Япония, Испания и Тайланд, ще отчет спад на населението с цели 50% или повече, прогнозират учени от Вашингтонския университет.

Тъй като населението на Запад се свива с по-бързи темпове, отколкото в Африка и Азия, ще са необходими още 80 години или повече за падането на раждаемостта под нивата за поддържането им в някои по-бавно развиващите се страни, с което ще настъпи промяна във влиянието в глобален мащаб.

Нигерия се очаква да стане една от най-големите и най-богатите страни в света до края на този век, смятат учените. САЩ ще остане водещата световна сила с изключение на период след около 30 години, когато Китай ще я изпревари, преди отново да сдаде първото място.

Индия ще бъда страната с най-многобройно население в света през 2100 г., според проучването - с 1.09 милиарда души. В момента населението на Индия е 1.3 милиарда души и в второто най-голямо след Китай (1.4 милиарда).

След Индия след 80 години по население ще се нареждат Нигерия (791 милиона души), Китай (732 милиона), САЩ (336 милиона), Пакистан (248 милиона) и Демократична република Конго (246 милиона).

Индонезия и Турция пък ще се наредят сред 12-те най-влиятелни държави до 2100 г., докато Бразилия и Русия ще падат в тази класация.

Проучването е дело на екип от 24 учени, предвождани от доктор Кристофър Мъри и професор Стайн Волсет от Вашингтонския университет в Сиатъл. То беше публикувано в британския здравен журнал The Lancet.

Според авторите на проучването раждаемостта се очаква да падне в световен мащаб, тъй като все повече страни се модернизират и традиционната роля на жената като майка и домакиня отслабва.

Това, че контрацептивите ще бъдат в по-голяма наличност и по-достъпни в страни, в които в момента здравеопазването е лошо, ще означава, че непланираните деца ще намалеят.

По-доброто образование за момичетата, увеличаване на правата и възможностите за работа на жените пък ще означава, че повече жени ще имат образование и кариера, с което намалява вероятността да имат големи семейства.

Това се очаква да доведе до спад в раждаемостта в световен мащаб - от средните 2.37 деца на жена, или 237 деца от всеки 100 жени, до 1.66, или 166 деца от всеки 100 жени.

Коефициентът на плодовитост трябва да е 2, за да може едно население да запазва броя си и 2.1, за да се увеличава, казва учените. За да поддържа една общност със същите размери, майката трябва да заменя не само себе си, но и бащата на своето дете.

Коефициентът на плодовитост може да падне до 1.17 в Полша и до 1.2 в Испания, според проучването.

Очаква се населението на общо 23 държави да се свие с цели 50% или повече. Това са Латвия, Ел Салвадор, Пуерто Рико, Ямайка, Обединени арабски емирства, България, Хърватия, Украйна, Куба, Румъния, Полша, Андора, Молдова, Сейнт Винсент и Гренадини, Босна и Херцеговина, Португалия, Тайван, Япония, Сърбия, Словакия, Шри Ланка, Тайланд и Испания.

Учените обаче са категорични, че опасенията относно свиването и застаряването на населението, както и ефектът, който това ще окаже върху икономиката, не трябва да води до забавяне на марша за правата на жените.

Доктор Мъри и неговите колеги казват, че резултатите от тяхното проучване са противоположни на тези на ООН, откъдето прогнозират, че населението на Земята ще продължи да расте до края на света.

Те обаче признават, че ръстът на населението в световен мащаб вероятно ще избухне в следващите 40 години, нараствайки с над 2 милиарда души. По-голяма част от този растеж ще дойде от Подсахарска Африка, където раждаемостта вече е висока.

Проучването в The Lancet прогнозира, че населението на Подсахарска Африка, която включва Нигерия, Демократична република Конго и Кения, ще се утрои от сега до 2100 г., от 1.03 милиарда през 2017 г. до 3.07 милиарда след 80 години, тъй като подобряването на здравеопазването на континента ще свали смъртността.

Защо начинът, по който живеем сега, вещае още пандемии?Кризата с коронавируса съвсем ясно свари повечето правителства неподготвени, но специалисти по болестите предупреждават от десетилетия, че подобна катастрофална зараза предстои

Районът на Северна Африка и Близкия изток е единственият, който ще има по-голямо население през 2100 г., в сравнение със сега, според учените. Броят на хората там ще нарасне от 600 милиона до 978 милиона. 

В много страни в други части на Африка и в Европа населението ще намалява, защото раждаемостта вече е ниска. В някои страни населението ще намалее с над 50%.

Прогнозите за Япония са, че населението ще се свие от около 128 милиона през 2017 г. до 60 милиона през 2100 г., което е спад от 53%.

В Тайланд населението се очаква да намалее от 71 до 35 милиона (51%); в Испания от 46 до 23 милиона (50%); в Италия от 61 до 31 милиона (49%); в Португалия от 11 милиона до едва 5 милиона (55 процента); а в Южна Корея от 53 милиона до 27 милиона (49%).

В други 34 страни спадът ще е между 25 и 50%, като сред тях е и Китай, където прогнозата е, че броят на хората ще се свие от 1.4 милиарда до 732 милиона.

Според учените средната възраст на хората ще нарасне вследствие на по-ниската раждаемост и по-ниската смъртност, което означава, че населението в трудова възраст ще намалее, а икономиките ще страдат.

Някои от най-старите държави ще трябва да разчитат на имиграция, за да може да поддържат промишлеността си, предупреждават учените.

Учените също така прогнозират голямо увеличение в броя на възрастните хора. Хората на възраст над 80 години ще са два пъти повече от децата на възраст под пет години до края на века, тъй като раждаемостта намалява, а продължителността на живота се увеличава.

В момента по света има 681 милиона деца на възраст под 5 г., като техният брой ще падне до 401 милиона.

В същото време броят на хората на възраст над 80 години се очаква да нарасне шест пъти - от 141 милиона до 866 милиона.

„Това важно проучване очертава бъдеще, което трябва да планираме спешно", казва пред DailyMail доктор Ричард Хортън, главен редактор на Тhe Lancet.

„Това ще бъде един наистина нов свят, за който трябва да се подготвяме днес.“

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg