Кои градове са по-умни - малките или големите?

1086
Кои градове са по-умни - малките или големите?

© Изглед от Каласатама

Когато чуете термина градска трансформация, навярно се сещате за големите световни мегаполиси, като Хонконг, Дубай и Шанхай.

Или Сан Франциско и Силициевата долина - от гледна точка на технологично развитие.

Но в действителност градовете, които водят в иновативното развитие, не са най-разпознаваемите мегаполиси по света.


Да вземем например района Каласатама. Това е малко градче, изградено от нулата в покрайнините на Хелзинки, Финландия.

Населеното място ще бъда напълно завършено през 2030 г., като жителите му ще спестят средно по един час на ден от времето си, само защото живеят там, предава CNN.

Благодарение на умното градско планиране, жителите на Каласатама никога няма да изпаднат в познатата ситуация да карат колата си зад камион за боклук, който пречи на движението.

Инженерите зад проекта са снабдили цялото градче със система за събиране на отпадъците на база вакуум, като жителите просто занасят битовите си отпадъци до специални портове, които изсмукват боклука към подземно съоръжение.

Друга екстра, която пести време, е самото оформление на града. Обществените услуги, като училища, болници и градски транспорт, са разположени в близост една до друга, така че да бъдат лесно достъпни.

„Пет минути повече за разходка в парка, пет минути повече с децата преди тръгване за работа, пет минути по-рано у дома, които не трябва да изразходя за логистика”, разяснява ползите от градското планиране директорът на програмата Smart Kalasatama Керко Ванханен.

„Вашият живот е по-лесен, тъй като живеете в най-функционалния град в света”, добавя той.

Понастоящем едва 3 500 души живеят в Каласатама. До 2030 г. се очаква там да се заселят 25 хил. жители, като населеното място ще разкрие 10 хил. работни места.

Урбанизация

Градската трансформация е особено важна, тъй като по данни на ООН от 2018 г., цели 68% от човечеството ще живее в градове до 2050 г.

Това не е нещо ново, тъй като подобни неща се наблюдават от векове – от градското планиране в Месопотамия до системата от канали в Амстердам, създадена през 17-ти век.

В наши дни обаче развитието вече се свързва не толкова с инфраструктура, а със свързани системи и устройства, познати под прозвището Интернет на нещата (IoT).

5 неща, които трябва да знаем за Интернет на нещата през 2019 г.Концепцията за Интернет на нещата (Internet of Things, или съкратено IoT) ще намира все по-дълбоко приложение в бита на човечеството

Компанията за мрежови технологии Cisco дефинира IoT като момент, в който „неща или обекти” са свързани с интернет вместо самите хора. Според нейните прогнози до 2020 г. ще има 50 млрд. „неща” комуникиращи помежду си.

С прехода към 5G мрежи, които ще гарантират супербърз интернет, IoT има потенциала да направи градовете по-удобни чрез технологии, като сензори, контролиращи движението по пътищата или автономни дронове.

Когато старото срещне новото

Не е задължително градовете да са изградени от нулата, за да отключат своя истински потенциал.

Древният град Матера в Италия работи по плана си да се превърне в един от първите градове с достъп до 5G интернет в Европа.

Градът вярва, че 5G може да помогне за превръщането на населеното място в център на дигиталния туризъм, използвайки технологии, като виртуална реалност, за демонстрация на историческото и културно наследство на туристите.

Градът е Европейска столица на културата през тази година, съвместно с българския град Пловдив.

Данни на гражданите

Високотехнологичните удобства идват с цена под формата на споделяне на личните данни на гражданите.

„Вашите данни се използват за осъщестяване на всякакви видове публични и частни услуги. Хората са притеснени какво може да означава това за поверителността”, казва Джонатан Райчентал, експерт по нови технологии в градската среда.

Докато умните градове еволюират, правителствата трябва да спечелят доверието на гражданите, че ще използват техните лични данни отговорно, смята Удо Кок, заместник-кмет на Амстердам, където програмата за отворена информация помага на града да бъде един от най-иновативните в Европа.

„Не мислете за умните градове само като за технологическо решение, мислете за тях като за колаборация. Тя въвлича общностите, въвлича гражданите и е много важно правителствата да работят заедно с бизнеса и отделните граждани”, добавя той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg