Кои са най-добрите и най-лошите страни в света за чужденците?

2943
Кои са най-добрите и най-лошите страни в света за чужденците?

© Pixabay.com

Репутацията на САЩ и Великобритания като добри места за живот и работа се влошава сред някои от най-мобилните и космополитни хора в света, съобщава Bloomberg.

След президентските избори в САЩ миналата година и гласуването за брекзит във Великобритания, двете страни са смятани за по-малко дружелюбни към чужденците и с по-малка политическа стабилност, показва изследване сред близо 13 000 чужденци от 166 националности.

Те са посочили също, че качеството на живот в двете страни намалява и по други показатели, по-специално достъпност на грижите за децата и здравните грижи в САЩ и на жилищата във Великобритания.

Допитването на Expat Insider се провежда всяка година от InterNations – мрежа от 2.8 милиона чужденци, базирана в Мюнхен. То цели да улови мненията на милиони ръководители, квалифицирани служители, студенти и пенсионери, живеещи извън страната, в която са израснали.

В света има около 50 милиона души, живеещи извън родината си, сочат данни на компанията Finaccord. Очаква се техният брой да достигне 60 милиона в идните пет години. Те често имат избор къде искат да живеят и тяхното мнение е важно за страни, които желаят да привличат талантливи и заможни хора.

През 2017 г. класацията се оглавява от Бахрейн, благодарение на високите оценки, които получава от чужденците като място за работа, създаване на семейство и приветливо отношение към хората с различна националност.

Страната значително изпреварва съседите си в Персийския залив, като Кувейт, Саудитска Арабия и Катар, които заемат позиции в последната десетка на изследваните 65 страни.

Гърция е най-лошата страна за живот за чужденците в света заради икономическите си проблеми. Австралия влезе в топ десет миналата година, но сега се срива до 34-о място с по-ниски оценки на чужденците в категориите работни места, перспективи за кариера, работни часове и баланс работа-личен живот.

Едно от предпочитаните места от чужденците за работа е Китай, където две трети от анкетираните са доволни от кариерата си. Но страната се намира едва на 55-о място от 65 изследвани страни заради ниското качество на живот.

Чужденците, особено тези с деца, са притеснени от сериозното замърсяване и качеството и цената на здравните грижи и образованието.

Друга азиатска страна - Тайван, която миналата година оглави класацията, сега се намира едва на четвърто място, докато Сингапур е поставена на девета позиция. Хонконг, който от дълги години е конкурент на Сингапур, заема едва 39-о място - скок с пет места спрямо миналата година.

Великобритания е поставена на 54-о място - срив с 21 места спрямо миналогодишното допитване, след гласуването през юни 2016 г. за напускане на ЕС. Преди референдума 77% от чужденците във Великобритания са имали положително мнение за политическата стабилност в страната.

Тази година само 47% мислят така. Допитването е проведено през февруари и март, преди изборите на Острова. Едва половината от чужденците смятат, че Великобритания има добро отношение към чуждите граждани.

Чужденците във Великобритания са притеснени и за икономиката на страната. Слабият паунд и високата инфлация поставят Великобритания едва на 59-о място в категорията лични финанси. Почти две трети от чужденците имат отрицателно мнение за разходите за живот, а 69% са недоволни от високите цени на жилищата.

Времето също е проблем - 75% от чужденците казват, че не го харесват.

САЩ също са позагубили от блясъка си след година на политическа нестабилност, казва Малте Зеек, създател и генерален директор на InterNations. Само 36% от чужденците имат положително мнение за политическата стабилност в Америка спрямо 68% в миналогодишното изследване.

САЩ са поставени на 43-о място в общата класация - спад със 17 места спрямо миналата година. Но репутацията на страната се влошаваше, още преди обявяването на изборните резултати. През 2014 г. САЩ заемаха пето място в класацията. Положителното е, че 69 на сто от чужденците имат добро мнение за американската икономика.

Защо новата политика за зелени карти ще нарани икономиката на САЩРеформата в политиката на САЩ за легална имиграция в страната предизвика редица критики

72% от чуждите граждани в САЩ казват, че не могат да си позволят здравна помощ и страната е поставена на 50-о място в категорията здравеопазване и благосъстояние. Транспортната й инфраструктура е оценена като „много добра“ от едва 15% от чужденците.

САЩ са на последно място по достъпност на грижите за децата и на 39-о място от 45 страни, оценени в категорията достъпност на образованието.

Американците все още имат репутация на гостоприемни хора, но това възприятие се променя. Преди три години 84 на сто от чуженците са оценили САЩ положително в категорията дружелюбно отношение към чуждите граждани, а едва 15% са имали негативно мнение.

До 2017 г. негативните оценки са се утроили, а положителните са намалели с 16 пункта.

Топ 10 на най-добрите страни в света за чужденците:

1. Бахрейн

2. Коста Рика

3. Мексико

4.Тайван

5. Португалия

6.Нова Зеландия

7. Малта

8. Колумбия

9. Сингапур

10. Испания

Топ десет на най-лошите страни в света за чужденците:

1. Гърция

2. Кувейт

3. Нигерия

4. Бразилия

5. Саудитска Арабия

6. Италия

7. Украйна

8. Катар

9. Индия

10. Турция

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg