Кои са най-обществено активните граждани на ЕС?

604
Кои са най-обществено активните граждани на ЕС?

© Pixabay.com

През 2015 г. 11.9% от жители на страните членки на ЕС над 16-годишна възраст са заявили, че са били активни граждани, което означава, че са присъствали на митинги, подписвали са петиции или са участвали под друга форма в дейности, свързани с политически групи, асоциации и партии, съобщава европейската статистическа служба Евростат.

Най-висок процент на активни граждани е отчетен във Франция (24.6%), следвана от Швеция (22.1%) и Холандия (24.6%), докато жителите на Кипър (2.1%), Словакия (2.8%) и Румъния (3.6%) са били най-социално неангажирани през 2015 г.

У нас 3.7% от гражданите над 16-годишна възраст са се включили в граждански прояви през 2015 г. Колкото до техния профил – това са били предимно хора с висше образование и с високи доходи, показват данните на Евростат. Мъжете у нас (4.1%) са били с по-активни обществени прояви от жените (3.3%).

Тенденцията в ЕС като цяло е хората с по-високо ниво на образование да са по-активни. 20.8% от населението на страните членки на съюза с висше образование са заявили, че са участвали в дейности, свързани с активното гражданство.

Това е над равнището на хората със средно образование (11.4%) и с по-ниско образование (5.6%).

Позитивни ли са софиянци за града в Деня на позитивното мислене?Вижте данните на Евростат

Друг фактор, който изглежда играе роля, са доходите. Хората с по-високи доходи са по-активни граждани – 17.9% от тях са участвали в някаква форма на гражданска дейност, докато при хората с най-ниски доходи активните граждани са едва 8.9%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg