Кои са най-старите училища в света?

1112
Кои са най-старите училища в света?

© Кралското училище в Рочестър, Wikimedia

Неформалното образование е част от човешката история още в нейния зародиш.

В продължение на хилядолетия младите са се учили от по-възрастните, стъпвали са върху техния опит и са го надграждали.

Официалното създаване на образователни институции обаче може да се проследи в историческите извори и да бъде датирано сравнително точно.

Ето как изглежда класацията на най-старите училища в света:


10. Гимназия Каролинум в Оснабрюк, Германия

В Германия има две училища, които спорят за тилтата "най-стара образователна институция". Едното от тях е гимназията Каролинум в Оснабрюк. Тя е основана през 804 г. като религиозно училище към местната катедрала.

По онава време религиозното образование е било целенасочена политика от страна на франсксия император Карл Велики, който искал да ускори разпространението на християнството в саксонската провинция.

9. Гимназия Паулинум в Мюнстер, Германия

Гимназията Паулинум е другият претендент за най-старото германско училище. Според историческите документи тя е основана през 797 г. Смята се, че началото ѝ е поставено от Свети Людгер, който основава и местния манастир.

Той като има вековен дебат за това кое училище има по-богата история, гимназиите в Оснабрюк и Мюнстер всяка година провеждат традиционен футболен мач помежду си, в който се определя победителят.

8. Училището Шербърн в Дорсет, Великобритания

Катедралното училище в Шербърн е основано през 705 г. по заповед на уесексия крал Айна. Той възлага на епископа на Шербърн Алдхелм да основе храм и църковно училище, с което да се противопостави на нарастващото влияние на Уинчестър.

Днес училището в Шербърн е сред малкото образователни институции във Великобритания, които функционират в продължение на над 1000 години. Забележителното е, че то продължава да се намира на същото място, на което е основано.

7. Граматическото училище в Бевърли, Великобритания

Точната дата, на която е основано училището в Бевърли, графство Йоркшир, не е известна, но се предполага, че това е станало около 700 г., когато е основана и местната катедрала.

То претендира за титлата на най-старото държавно училище на Острова.

6. Кралското граматическо училище в Устър, Великобритания

Историята на Кралското граматическо училище в Устър започва през 685 г. Тогава е основано училище за монаси от местния епископ Бозъл. Първите писмени сведения за Кралското граматическо училище датират от 1265 г.

Една от легендите, свързани с училището, гласи, че по време на гражданската война във Великобритания през 17 век крал Чарлз I е скрил в сградата част от своите съкровища, които не са открити до ден-днешен.

5. Граматическото училище в Тетфърд, Великобритания

Няма точна информация за това кога е основано училището в Тетфърд, но според историците то вече е съществувало през 631 г., когато кралят на Източна Англия Зигбърт е преместил своята резиденция в града. Най-ранните писмени извори датират от 1114 г.

В първите 300 години от своята история училището се е помещавало в една от сградите, която днес е известна като Старото училище. Останалите са били изградени по-късно.

4. Училището на Свети Петър в Йорк, Великобритания

Училището в Йорк е още една от британските образователни институции, които функционират в продължение на над 1000 години. То е основано от местния епископ Свети Паулиний заедно с местната катедрала.

3. Кралското училище в Рочестър, Великобритания

Училището в Рочестър е втората най-стара образователна институция във Великобритания, водеща началото си от 604 г.

То е основано като част от местната катедрала и до ден-днешен се намира в същия район. То все още е част от църковната институция, а нейният екипскоп е председател на училищното настоятелство.

2. Кралското училище в Кентърбъри, Великобритания

Училището в Кентърбъри е основано през 597 г. малко след пристигането на Свети Августин. За ранната му история се знае малко, но се предполага, че то е функционирало като част от местната църква поне до късното Средновековие.

От средата на 16 век се появят и по-подробни документални свидетелства за неговата дейност. Днес то е сред най-престижните училища във Великобритания.

1. Гимназията Шиши, Китай

Гимназията Шиши в Ченгду е единственото училище в света, чиято история може да се проследи до 143 г. преди Новата ера. Това го превръща и в най-старата образователна институция в света. Предполага се, че началото му е поставено при управлението на династията Хан.

Първата сграда, в която то се е помещавало, изгаря при пожар и е построена отново през 194 г. след Христа. Оттогава то се намира на същото място. До ден-днешен гимназията Шиши е сред най-престижните училища в Китай, а приемните изпити са изключително тежки.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg