Кои ще са акцентите в работата на евродепутатите през есента?

388
Кои ще са акцентите в работата на евродепутатите през есента?

Лятната пауза на Европейския парламент приключи и евродепутатите се подготвят за натоварената програма на следващите месеци, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

Няколко законодателни пакета се очаква да бъдат приети през есента: за телекомите, за ограничаване на емисиите СО2 и за сигурността в областта на мореплаването. Есенните месеци по традиция са посветени на процедурата по приемане на бюджета за следващата година, който трябва да бъде одобрен до декември.

Дългоочакваният пакет със законодателни промени на европейския пазар на телекомуникации ще бъде в центъра на първата пленарна сесия на Парламента след лятната пауза, която ще се проведе от 1 до 4 септември 2008 година. П

Борбата с климатичните промени продължава да бъде приоритет в работата на евродепутатите. В ход са редица законодателни инициативи за намаляване на емисиите СО2 .

Една от тях се съдържа в доклада на Guido Sacconi (ПЕС, Италия) за новите стандарти за леки автомобили. Целта е емисиите на CO2 до 2012 година да не нахвърлят 120 g CO2/km за новия парк от леки автомобили.

Друг елемент от пакета са предложенията на Matthias Grotte (ПЕС, Германия) за хармонизирани правила при изграждането на мотори за превозните средства, както и на Dan Jørgensen(ПЕС, Дания) за повече енергийна ефективност на превозните средства. Разглеждането на тези доклади е запланувано съответно за втората септемврийска и за октомврийската пленарна сесия на Парламента.

Транспортната комисия на ЕП подготвя пакет с промени в законодателството с оглед на повече сигурност на морския и речния транспорт. През септември предстои заключителното гласуване по шест законодателни акта.

Новото законодателство предвижда общи правила и стандарти за корабни инспекции, определя кой поема материалната отговорност в случай на инциденти и въвежда обща система за наблюдение и информация за плавателните съдове.

През есента предстоят важни гласувания в областта на имиграцията. Първото е свързано с т.нар "синя карта" , която цели да привлече висококвалифицирани работници в ЕС от трети страни. Второто предложение е свързано със санкции за работодателите, които назначават нелегални работници. Гласуването по него е запланувано за ноември.

На пленарното заседание през октомври се очаква евродепутатите да одобрят специална програма за борба със сайтовете с нелегално и вредно съдържание, както и за защита на децата при използване на интернет. Предвижда се тази програма да има бюджет от 55 милиона евро, да бъде реализирана в срок от пет години и да стартира от началото на 2009 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg