Колеблива сесия с разнопосочни резултати на Уолстрийт

793
Колеблива сесия с разнопосочни резултати на Уолстрийт

Разнопосочни корпоративни резултати люшкаха основните бенчмарк индекси напред-назад в сесията в четвъртък. В крайна сметка, пазарът не успя да реши в коя посока да поеме, като S&P 500 завърши сесията със скромно повишение, а Dow Jones Industrial Average направи огледална крачка назад.

Единствено Nasdaq Composite се похвали с малко по-убедително представяне, като очакваното първично публично предлагане на книжата на Facebook обърна погледа на инвеститорите към технологичния сектор.

Макар че в предпоследния ден от седмицата не стана ясно доколко успешен е текущият сезон на обявяване на счетоводните резултати от последното фискално тримесечие, изчисления на Bloomberg разкриват, че биковете са били по-късметлии в залозите си. От 246 дружества, публикували балансите си до момента, 67% успяват да надскочат прогнозите на Уолстрийт.

В същото време, коефициентът цена/печалба на щатските акции остава на около 13.8, или под средното си ниво за последните пет десетилетия от 16.4.

Индикаторът е заклещен в минималния си диапазон от май 2010 г. насам.
Въпреки че не липсваха разочарования за деня, духът на инвеститорите бе ободрен от седмичните данни за пазара на труда, които макар и с малко надминаха прогнозите. Днес се очаква да излезе и редовния месечен доклад на Министерство на труда, като според анализатори, безработицата вероятно се е задържала на тригодишния си минимум от 8.5%, а работодателите са наели нови 140 хиляди души през януари.

Повод за ентусиазъм в четвъртък осигури най-голямата специализирана верига за облекла в САЩ Gap Inc., чиито дялове скочиха най-силно в S&P 500, с 11 на сто до 21.52 долара. Базираното в Сан Франциско дружество заяви, че очаква печалбата на акция за четвъртото тримесечие да достигне 42 цента – доста над изчисляваните от Уолстрийт 35 цента.

Втората по големина в света мрежа за разплащания MasterCard напредна с 6.7% до 381.57 долара, след като се похвали с 24 процентов скок на печалбите. Компанията се възползва от глобалната тенденция потребителите да предпочитат да уреждат сметките си по електронен път вместо в брой или с чек.

S&P 500 Diversified Financials Index нарасна с 0.8%, благодарение на силното представяне на финансовия сектор. Акциите на Citigroup поскъпнаха с 1.3% до 31.99 долара, а на Bank of America – с 1.2% до 7.45 долара.

Интернет компаниите и социалните медии се оказаха в светлината на прожекторите, след като Facebook Inc. обяви, че ще предприеме първично публично предлагане на книжа на стойност 5 млрд. долара.

Най-големият разработчик на игри за Facebook, Zynga, скочи със 17% до 12.39 долара. Groupon (GRPN) напреднаха със 7.4% до 23.08 долара, а Renren Inc. – с 8.2 на сто до 5.42 долара.

Cummins Inc. също се нареди сред фаворитите за деня, с повишение от 7.1% до 113.31 долара. Производителят на дизелови двигатели успя да надскочи очакванията на Уолстрийт с продажбите си за последното тримесечие, благодарение на съживяването на строителството и енергетиката и напредъка на пазарите на природен газ и петрол.

Green Mountain Coffee Roasters Inc. отбелязаха рекордно от март насам поскъпване от 24% до 66.42 долара, след като производителят на кафеварки се похвали с по-силни от очакваното продажби, а печалбите също надминаха прогнозите.

В четвъртък обаче не липсваха и разочарования.

Abercrombie & Fitch Co. отбелязаха най-силното понижение от S&P 500 – цели 14% до 40.40 долара. Веригата облекла за тинейджъри се оплака, че промоциите, предлагани по Коледа са изяли печалбите й и счетоводните резултати за последното тримесечие не успяха да задоволят инвеститорите.

Колегите им от веригата Ann също предупредиха, че ще разочароват Уолстрийт, като и те се оправдаха с отстъпките през празничния сезон, особено в магазините под логото Ann Taylor. Акциите на дружеството поевтиняха с 6.7% до 22.91 долара.

Печалбите на Boston Scientific Corp. за последното тримесечие се стопиха с 55% и книжата им паднаха с 4.1% до 5.84 долара.

Dow Chemical не само не успяха да отговорят на очакванията на инвеститорите в края на 2011 г., но и пророкуваха, че пазарните условия едва ли ще се подобрят и през текущия счетоводен период. В отговор на това, котировките по позицията се понижиха с 1.2% до 33.54 долара.

Фармацевтичният производител Merck влезе в групата на дружествата, чиито печалби останаха под прогнозите, и акциите им отстъпиха с 0.5% до 38.44 долара. Резултатът повлече надолу и конкурентите от Pfizer, чиито дялове се обезцениха с 0.9% до 21.11 долара.

В крайна сметка обаче след всички колебания четвъртъкът неуверено прекрачи в територията на биковете, като за всеки две позиции, отбелязали понижение на щатски борси, три се вдигнаха.

S&P 500 напредна скромно с 0.1% до 1 325.54, а Dow Jones Industrial Average отстъпи със същото темпо до 12 705.41. Технологично ориентираният Nasdaq Composite бе най-убедителен в ръста си от 0.4%, за да достигне шестмесечен рекорд от 2 859.68.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg