Колко години от живота българите работят?

6057
Колко години от живота българите работят?

Единствено в Италия работят по-малко от България. Това сочат данните на Евростат за продължителността на работния живот в страните от ЕС. Индикаторът измерва броя на годините, които всеки човек над 15-годишна възраст е активен, или иначе казано - работи.

Данните за страната ни показват, че в Италия работят 30.7 години, по данни от края на 2015 г., докато в България се трудим в 32.1 години от живота ни.

Пред нас са Гърция (32.3 г.), Хърватия, Белгия, Полша и Унгария (32.6 г.), Румъния (32.8 г.), Малта (33.4 г.), Словакия и Люксембург (33.5 г.) и др.

Най-много се трудят в Швеция и Холандия, където населението работи 41.2 и 39.9 години, докато в Дания, Великобритания и Германия се работи средно 39.2, 38.6 и 38 години.

В топ 10 попадат още Финландия, Естония, Португалия, Австрия и Кипър.

В сравнение с преди 10 г. (2005 г.), най-голямо увеличение се наблюдава в Малта (5.1 г.), Унгария (4.2 г.), Люксембург и Естония, където хората в трудоспособна възраст прекарват 3.1 и 3 г. повече в работа.

Увеличението за България е от 2.5 години, което ни поставя на 7-а позиция в класацията.

Най-малък ръст, респективно 0.2 и 0.3 години, се отчита в Дания и Португалия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас