Колко опиум се произвежда в Афганистан и какво е участието на талибаните?

10721
Колко опиум се произвежда в Афганистан и какво е участието на талибаните?

© Pixabay.com

Талибаните твърдят, че отглеждането на опиумен мак е спряло и че притокът на нелегални наркотици е преустановен, когато за последно са на власт в Афганистан.

Въпреки че през 2001 г. се отчита рязък спад, когато талибаните властват в страната, отглеждането на опиумен мак в контролираните от тях райони се увеличава в последващите години.

Колко опиум се произвежда в Афганистан?


Опиумният мак може да бъде рафиниран, така че да бъде основата на няколко силни пристрастяващи наркотика, сред които и хероина.

Афганистан е най-големият производител на опиум в света, според на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

Страната допринася с около 80% от предлагането в световен мащаб.
 

 

 

От UNODC изчисляват, че производството на опиум е допринесло с до 11% към икономиката на страната.

Какво заявиха талибаните, че ще направят по въпроса с опиума?

След като талибаните поеха контрол над Афганистан, техният говорител Забихула Муджахид заяви: "Когато бяхме на власт преди, не се произвеждаха наркотици."

Той също така каза, че "ще свалят отглеждането на опиумен мак до нула отново" и че няма да има контрабанда.

Какво направиха талибаните с опиума преди?

Отначало отглеждането на опиумен мак нараства значително под управлението на талибаните – от около 41 000 хектара през 1998 г. до над 64 000 през 2000 г., според Държавния департамент на САЩ.

Това се случва до голяма степен в контролираната от талибаните провинция Хелманд, която тогава допринася с 39% към незаконното производство на опиум в световен мащаб, пише BBC.

През юли 2000 г. обаче талибаните забраняват отглеждането на опиумен мак в районите, които контролират.

В доклад на ООН от май 2001 г. се посочва почти пълния успех на забраната по отношение на елиминирането на отглеждането на опиумен мак в контролираните от талибаните райони.

След тази забрана е отчетен и значителен спад в заловените пратки опиум и хероин в световен мащаб през 2001 и 2002 г.

Нещата обаче се промениха оттогава.

Въпреки че в райони, контролирани доскоро от бившето правителство, се отглеждаше опиумен мак, по-голяма част от култивираните количества бяха в райони под контрола на талибаните.

Например в провинции Хелманд и Кандахар в Южен Афганистан е имало най-много земя, използвана за отглеждането на опиумен мак през 2018 г., когато бяха под контрола на талибаните.

Как талибаните печелят пари от опиумния мак?

Отглеждането на опиумен мак е голям източник на заетост в Афганистан, като през 2019 г. тази дейност е осигурявала близо 120 000 работни места, според проучване на UNODC.

Талибаните печелят, като облагат с данъци реколтата от опиумен мак и индиректно от преработката и трафика, казват от Държавния департамент на САЩ. Талибаните получават 10% данък за отглеждането на опиумен мак от фермерите.

Кои са талибаните и каква е тяхната цел?Талибаните са продукт на продължителните граждански конфликти в Афганистан, които започват в края на 70-те години на миналия век

Данъци се събират и от лабораториите, които превръщат опиума в хероин, както и от търговците, които транспортират контрабандно незаконните наркотици.

По различни оценки делът на талибаните от незаконната търговия с наркотици възлиза на между 100 и 400 млн. долара годишно.

Незаконните наркотици допринасят с до 60% от годишните приходи на талибаните, според данни на специалния главен инспектор за афганистанското възстановяване (съкратено от английски - Sigar).

Докъде достигат наркотиците?

Хероинът, произведен от опиум, отглеждан в Афганистан, съставлява 95% от пазара в Европа.

Едва 1% от количествата хероин, които се доставят в САЩ, обаче не идват от Афганистан. По-голямата част от тях идва от Мексико.

В периода 2017-2020 г. над 90% от опиоидите са транспортирани по суша.Снимка: Pixabay.com

Напоследък обаче има ръст на заловените пратки по море по маршрутите между Индийския океан и Европа.

Въпреки е има колебания, производството на опиум и заловените пратки наркотици, свързани с опиума, бележат ръст в последните две десетилетия, което е в тон с оглеждането на опиумен мак в Афганистан.

Залавянето на пратки с наркотици и арестите са оказали минимален ефект върху отглеждането на опиумен мак в страната, според Sigar.

Заловеният опиум от 2008 г. насам се равнява едва на 8% от опиума, който е произведен в Афганистан само през 2019 г., сочат данни на Sigar.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg