Колко пари има шефът на Twitter?

1192
Колко пари има шефът на Twitter?

© Ted/YouTube

Последните три години се оказаха изключително доходносни за съоснователя и изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси.

Откакто Доналд Тръмп е президент на САЩ, Дорси е увеличил нетното си състояние с внушителните 240%.

Това е най-големият процентен ръст в лично богатство, реализиран от милиардер в САЩ през разглеждания период.

Личното състояние на Джак Дорси възлиза на 4.4 млрд. долара, което е повече от троен скок, откакто Тръмп встъпи в длъжност. Преди три години Дорси можеше да се похвали с богатство от 1.3 млрд. долара, пише Forbes.


За периода акциите на Twitter поскъпнаха със 105%, което увеличи състоянието на Дорси от 275 млн. долара до 610 млн. долара под формата на притежавани от него дялове в компанията.

Най-голямата част от състоянието на Дорси идва от неговия друг бизнес – платежната компания Square.

Шефът на Twitter също се подвизава и като изпълнителен директор на Square, където държи акции на стойност 1 млрд. долара към датата на встъпване на Тръмп в длъжност.

Книжата на платежната компания поскъпнаха с 370% през последните три години спрямо общ ръст от 45% на целия пазар в САЩ за същия период.

Така понастоящем делът на Дорси в Square възлиза на 3.6 млрд. долара, което оформя около 80% от състоянието на милиардера.

През последните три години Доналд Тръмп използва Twitter за по-голямата част от обявленията, уволненията или назначенията си.

В резултат на всичко това, противниците на Тръмп в САЩ започнаха да настояват за закриване на профила на Тръмп в Twitter.

От своя страна, компанията запази мълчание и не предприе подобни мерки.

Освен това Twitter бива подложен на натиск по всякакви прогресивни точки – как се справя с дискриминацията, тормоза и други.

От финансова гледна точка обаче инвеститорите се интересуват от други неща.

Защо Марк Закърбърг и Джак Дорси харесват блокчейн технологията За първи път след ерата на дот-ком балона, платформите, които доминират дигиталното ни ежедневие, се изправиха пред ограниченията, които предлагат техните централизирани модели

Например основно притеснение са проблемите на Twitter, свързани със слабия ръст на нови потребители в платформата.

През последните три години потребителите на социалната мрежа нарасват, но това се случва след две последователни години на спад в потребителската база.

В наши дни акциите на компанията се търгуват на ниво, по-ниско от това преди пет години.

Инвеститорите са доста по-ентусиазирани относно акциите на Square.

Основана през 2009 г., компанията стартира с идеята да продава платформата си за обработка на плащания на малки бизнеси.

В последно време компанията започна да работи с големи бизнеси, което означава по-високи приходи.

Приходите на Square скачат с 50%, до 3.3 млрд. долара през 2018 г., което вдигна цената на акциите на компанията, респективно личното състояние на Дорси.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg