Колко са ядрените оръжия в света и какво могат да разрушат?

9494
Колко са ядрените оръжия в света и какво могат да разрушат?

© Pixabay.com

Напрежението около ядрените оръжия нараства все повече, след като Северна Корея съобщи, че е направила успешен тест на междуконтинентална балистична ракета.

Това става на фона на нарастващото притеснение във връзка с военните способности на страната и засилването на реториката на новата американска администрация в тази връзка.

Докато режимът в Пхенян увеличава честотата, с която прави ракетни тестове, министърът на отбраната на Доналд Тръмп - Джим Матис, предупреди Северна Корея с „ефективен и съкрушителен“ отговор, ако използва ядрени оръжия.

В други части на света се говори за разширяване на ядрените арсенали. През декември м. г. руският президент Владимир Путин каза на среща с ръководители на отбраната, че засилването на ядрения капацитет трябва да е ключова цел за 2017 г. След това Доналд Тръмп използва Twitter, за да отговори, като обеща да направи същото.

Подобна реторика предизвика притеснения заради ядрения капацитет на света и непредсказуемостта на хората, които отговарят за ядрените бойни глави. Изглежда, че светът е далеч от това да прояви разум – милиони килотонове вече са на военна служба в цял свят.

Държавите, които притежават ядрено оръжие, разполагат с около 15 000 ядрени бойни глави, мнозинството от които принадлежат на САЩ и Русия. Смята се, че малко под 10 000 ядрени бойни глави са на военна служба, а останалите очакват да бъдат унищожени, сочат данни на Асоциацията за контрол на оръжията.

Кои държави имат ядрени оръжия?

В света има пет ядрени държави – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. Те официално са признати като притежаващи такива оръжия от Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Този договор признава и легитимира арсеналите им, но те нямат право да ги доизграждат и поддържат завинаги. Всъщност, тези държави са поели ангажимент да ги елиминират. Още четири държави също притежават ядрени оръжия – Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея. Тези страни не са подписали договора и заедно имат около 340 ядрени оръжия.

Русия и САЩ обаче са лидери по брой ядрени оръжия в света, като заедно споделят 88% от световния арсенал. Цифрата нараства до 93%, когато вземем предвид изтеглените ядрени бойни глави.

Колко смъртоносни могат да са тези оръжия?

Притежаваните в момента от света 14 900 ядрени оръжия имат достатъчна сила, за да убият милиони хора и да изравнят със земята десетки градове. Според изследване на Daily Telegraph, арсеналите на САЩ и Русия имат сила, равняваща се на 6600 мегатона. Това е една десета от цялата слънчева енергия, която Земята получава всяка минута.

Според сайта NukeMap, пускането на В-83 - най-голямата бомба в настоящия арсенал на САЩ, би убила 1.4 млн. души в първите 24 часа. Още 3.7 млн. души ще пострадат, след като радиусът на термалната радиация достигне 13 километра.

Пет начина, по които Северна Корея финансира ядрената си програма Как се финансира Северна Корея? Вижте пет от най-популярните версии

“Царица бомба“ пък е най-голямата тествана бомба от СССР. Ако тя бъде пусната над Ню Йорк, може да убие 7.6 млн. души и да рани още 4.2 млн. Падналите радиоактивни частици могат да достигнат район от около 7880 км при ветрове от 15 км/ч, засягайки още милиони хора.

Арсеналите на САЩ и Русия са регулирани от редица договори, които поставят ограничения върху броя и вида ядрени бойни глави и системите за доставка, които имат.

Ако някоя от двете държави смята да разшири ядрения си капацитет, както Тръмп и Путин намекнаха, това може да разбие договорите на пух и прах и да тласне света към нова Студена война.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...