Колко забогатя Мърдок след сливането на Disney и 21st Century Fox

1452
Колко забогатя Мърдок след сливането на Disney и 21st Century Fox

© Instagram

Мегасделката, в която Disney придобива 21st Century Fox за сумата от 71.3 млрд. долара, най-накрая приключи, след продължило повече от година финализиране на споразумението.

За конгломерата Disney това означава пореден нов актив, включващ филмовите и телевизионни студия на 20th Century Fox, дял от 30% в Hulu, кабелните канали FX и National Geographic и индийския медиен гигант Star India.

За Fox сделката означава нова компания - Fox Corporation, която включва канала Fox News и мрежата на компанията, пише Forbes.

Но какво означава всичко това за Рупърт Мърдок - милиардера, който преди десетилетие притежаваше и българската телевизия bTV?

Той е основател на 21st Century Fox (и нейния предшественик News Corporation), която управлява от 39 години.

Мърдок, който е съвместен председател на Борда на директорите на новата Fox Corp., има лично състояние в размер на 18.4 млрд. долара към средата на тази сдемица.

Това е с около 4.3 млрд. долара повече спрямо богатството му от средата на декември 2017 г. - ден преди Fox и Disney да обявяват сделката за първи път. 


До сряда тази седмица най-големият дял от богатството на Мърдок се дължеше на дела му в 21st Century Fox. Неговите 17% от компанията се оценяваха на 13.3 млрд. долара в началото на този месец. Сега тези притежания са разделени под формата на акции в Disney и Fox Corp.

От четвъртък тази седмица той придобива 1/3 от акция на Fox Corp. за всяка ценна книжа на 21st Century Fox, която притежава.

В допълнение, Мърдок има опцията да размени книжата си в 21st Century Fox срещу съответната пропорция акции в Disney, или 51.57 долара в брой на акция. 

Forbes изчислява състоянието на Мърдок на база презумпцията, че той избира да задържи акциите на Disney, вместо да вземе стойността им в кеш.

Ако се смята, че той е задържал всички книжа на Disney от сделката, то Мърдок вече притежава 10.5 млрд. долара под формата на книжа на Disney.

Неговите 39% дял от новата Fox Corporation възлиза на 4.2 млрд. долара, като останалата част от състоянието му е съставена от акции в News Corp., която притежава изданията Wall Street Journal, New York Post и Times. Мърдок има в актива си и недвижими имоти, произведения на изкуството и други инвестиции.

Въпреки че Мърдок може и да е изгубил властта си като изпълнителен директор, то състоянието му се е покачило значително. Анализаторите очакват това да продължи да се случва.

Те вярват, че Fox News - златната кокошка на Fox Corp., ще продължи да увеличава приходите и печалбите си, цитирайки предстоящите избори през 2020 г.

Наследница на Дисни: Даже Исус Христос не заслужава толкова париЗаможната внучка на съоснователя на Walt Disney Co. Рой Дисни е отдавнашен критик на огромното заплащане, което получават ръководителите на големите компании

Disney, която притежава филмовите студия Marvel, Pixar, LucasFilm и новите програми и интелектуална собственост на Fox (включително Simpsons, X-Files и Deadpool), ще стане дори още по-голям играч в Холивуд.

Новата интелектуална собственост ще им помогне да увеличат приходите от тематичните паркове, продажбите на сувенири, от филмови билети и прочее.

Освен това, тези предавания ще увеличат портфолиото на стрийминг услугите на Disney, които се опитват да се конкурират с Netflix.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg