Колко забогатя Мърдок след сливането на Disney и 21st Century Fox

1162
Колко забогатя Мърдок след сливането на Disney и 21st Century Fox

© Instagram

Мегасделката, в която Disney придобива 21st Century Fox за сумата от 71.3 млрд. долара, най-накрая приключи, след продължило повече от година финализиране на споразумението.

За конгломерата Disney това означава пореден нов актив, включващ филмовите и телевизионни студия на 20th Century Fox, дял от 30% в Hulu, кабелните канали FX и National Geographic и индийския медиен гигант Star India.

За Fox сделката означава нова компания - Fox Corporation, която включва канала Fox News и мрежата на компанията, пише Forbes.

Но какво означава всичко това за Рупърт Мърдок - милиардера, който преди десетилетие притежаваше и българската телевизия bTV?

Той е основател на 21st Century Fox (и нейния предшественик News Corporation), която управлява от 39 години.

Мърдок, който е съвместен председател на Борда на директорите на новата Fox Corp., има лично състояние в размер на 18.4 млрд. долара към средата на тази сдемица.

Това е с около 4.3 млрд. долара повече спрямо богатството му от средата на декември 2017 г. - ден преди Fox и Disney да обявяват сделката за първи път. 

До сряда тази седмица най-големият дял от богатството на Мърдок се дължеше на дела му в 21st Century Fox. Неговите 17% от компанията се оценяваха на 13.3 млрд. долара в началото на този месец. Сега тези притежания са разделени под формата на акции в Disney и Fox Corp.

От четвъртък тази седмица той придобива 1/3 от акция на Fox Corp. за всяка ценна книжа на 21st Century Fox, която притежава.

В допълнение, Мърдок има опцията да размени книжата си в 21st Century Fox срещу съответната пропорция акции в Disney, или 51.57 долара в брой на акция. 

Forbes изчислява състоянието на Мърдок на база презумпцията, че той избира да задържи акциите на Disney, вместо да вземе стойността им в кеш.

Ако се смята, че той е задържал всички книжа на Disney от сделката, то Мърдок вече притежава 10.5 млрд. долара под формата на книжа на Disney.

Неговите 39% дял от новата Fox Corporation възлиза на 4.2 млрд. долара, като останалата част от състоянието му е съставена от акции в News Corp., която притежава изданията Wall Street Journal, New York Post и Times. Мърдок има в актива си и недвижими имоти, произведения на изкуството и други инвестиции.

Въпреки че Мърдок може и да е изгубил властта си като изпълнителен директор, то състоянието му се е покачило значително. Анализаторите очакват това да продължи да се случва.

Те вярват, че Fox News - златната кокошка на Fox Corp., ще продължи да увеличава приходите и печалбите си, цитирайки предстоящите избори през 2020 г.

Наследница на Дисни: Даже Исус Христос не заслужава толкова париЗаможната внучка на съоснователя на Walt Disney Co. Рой Дисни е отдавнашен критик на огромното заплащане, което получават ръководителите на големите компании

Disney, която притежава филмовите студия Marvel, Pixar, LucasFilm и новите програми и интелектуална собственост на Fox (включително Simpsons, X-Files и Deadpool), ще стане дори още по-голям играч в Холивуд.

Новата интелектуална собственост ще им помогне да увеличат приходите от тематичните паркове, продажбите на сувенири, от филмови билети и прочее.

Освен това, тези предавания ще увеличат портфолиото на стрийминг услугите на Disney, които се опитват да се конкурират с Netflix.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...