Компаниите не са склонни да набират средства

442
Компаниите не са склонни да набират средства

Ръководителите на компании по цял свят се въздържат от изпълнението на мащабни планове за набирането на средства, докато изчакват световните икономики да се стабилизират допълнително, информира Reuters, цитирайки проучване на Economist Intelligence Unit поръчано от Royal Bank of Canada.

Проучването показва, че само 38% от участниците в него очакват да набират свежи капитали в следващите две години, въпреки постепенното засилване на активност в сектора на сливанията и придобиванията, дяловото инвестиране и първичните публични предлагания на фона на отслабващата финансова криза.

"Дяловото инвестиране (37%) и синдикираните заеми (35%) се очаква да бъдат сред най-популярните методи за набирането на дългово финансиране или собствен капитал, следвани от дълг с инвестиционен клас (25 %), вторични предлагания на акции (14%), секюритизация (14%) и първични публични предлагания на акции (11%)," показва проучването.

Резултатите от проучването са сформирани въз основа на отговорите на 440 висши ръководители на финансови и нефинансови компании по света, в това число клиенти и неклиенти на RBC, по отношение на техните виждания за бъдещето на капиталовите пазари. Проучването е проведено в периода 28 април - 25 май.

Ръководители очакват икономическият растеж да се възстанови през следващите две години, но виждат икономическата несигурност на ключови пазари като основен риск за дейността по набирането на средства, следвана от политическата несигурност и волатилността при валутите.

Само 5% от участниците в проучването заявяват, че новите регулаторни предизвикателства ще изложат на риск плановете им за набиране на финансиране.

Компаниите, които имат по-големи кешови резерви, практика която някога беше недолюбвана от инвеститорите, в момента са по-ценени в сравнение с преди две години, тъй като има по-голяма възможност да намаляват рисковете от екстремните пазарни условия.

Повечето ръководители заявяват, че очакват компаниите и особено тези в Европа да засилят фокуса си към развиващите се пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg