Компаниите в Европа и САЩ държат ликвидни резерви за 1.2 трилиона долара

842
Компаниите в Европа и САЩ държат ликвидни резерви за 1.2 трилиона долара

Елитни компании в Европа и САЩ държат в балансите си ликвидни резерви на стойност 1.2 трилиона долара, пропускайки възможността да намалят дълговете си, да наградят верните инвеститори или да ускорят растежа си, сочи оповестено днес изследване на Ърнст енд Янг (Ernst & Young), цитирано от Ройтерс и БТА.

В "Годишното проучване на управлението на работния капитал" одиторската компания посочва, че 2000 от най-големите американски и европейски компании пазят тази сума, която е равна на близо 7 процента от техните общи продажби, като работен капитал на фона на опасенията за ново свиване на кредитирането или икономически спад.

Макар да има признаци за корпоративно доверие в световната икономика, макроикономическата несигурност в Европа кара много компании и финансови институции да бъдат предпазливи към финансирането и растежа, посочи Джон Морис, който ръководи Управлението на работния капитал към Ърнст енд Янг за Европа, Близкия изток, Индия и Азия. По думите му сега е времето компаниите да потърсят ефективни стратегии, за да се освободят от излишните пари в балансите си, да намалят задълженията си, да финансират растежа, да трансформират бизнеса си или дори да изплатят средства на акционерите.

Ефективното управление на работния капитал гарантира, че една компания има достатъчен паричен поток, за да покрие краткосрочните си задължения и оперативни разходи, отбелязва Ройтерс. Зле управляваните парични потоци, които се превръщат в излишък или недостиг на работен капитал, са потенциално вредни за компаниите. Излишъкът може да бъде подкопан от инфлацията, а недостигът оставя компанията без спасителен механизъм и я прави уязвима, ако търсенето на продуктите й рязко се понижи или пък цените на суровините скочат.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg