Компаниите в САЩ плащат по-високи заплати на новите си служители

802
Компаниите в САЩ плащат по-високи заплати на новите си служители

© Pixabay

Заплатите в САЩ продължават да се повишават на фона на икономическото възстановяване след пандемията от COVID-19. Факторите, които допринасят за този ръст са няколко, но оказват най-силно влияние в сегмента на най-нископлатените служители.

Много от компаниите в развлекателната индустрия - хотели, ресторанти, увеселителни паркове и др., повишават заплатите, за да могат да привлекат кадри и да се върнат към нормален режим на работа.

През юни американската икономика създаде 850 000 нови работни места, което беше най-силното повишение за последните 10 месеца.


Но докато повечето компании повишават възнагражденията само на новите попълнения в екипите си, по-старите им служители се чувстват ощетени и недостатъчно оценени. Има обаче и фирми, които взимат мерки в тази посока, пише The Wall Street Journal.

Веригата за бързо хранене Chipotle, например, предлага на своите служители допълнителни финансови стимули за всяка нова роля, която поемат в работата за компанията. Увеличението е средно с 2 долара на час, с което почасовата ставка достига 15 долара.

Главният финансов директор на компанията Джон Хортунг заяви, че цените на продуктите в менюто на  Chipotle ще се повишат с между 3.5% и 4% тази година, а общите разходи за възнаграждения ще достигнат 26% от приходите през третото тримесечие в сравнение с 24.5% за второто.

Някои компании пък предлагат бонуси за служителите, които се задържат по-дълго при тях. Tennessee Department of Correction е агенция на щата Тенеси, която се занимава с управлението на затворите. Тя предлага бонус от 5000 долара за служителите, които се задържат поне 18 месеца на работа.

В същото време обаче компаниите в САЩ "наддават" основно за новите кадри. Заплатите на хората, които са сменили работата си в периода от юни 2020 г. до юни 2021 г. са се увеличили средно с 5.8%, докато тези на служителите, които са останали на едно и също работно място, нарастват средно с 3.1%.

В някои сектори, като информационните технологии, финансите и недвижимите имоти, ръстът на заплатите при смяна на работата достига нива между 7.8% и 9.6%. За старите служители в тези индустрии повишението е между 3.7% и 4.7%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg