Компютри четат новини и търгуват на тяхна база

547
Компютри четат новини и търгуват на тяхна база

На човек му отнема около 10 минути да прочете статия от 2,500 думи на първата страница на Wall Street Journal и да я осмисли. Именно, за да спестят време, все повече инвеститори се насочват към специализирани компютърни програми, които обработват информацията от една новина за около 3 стотни от секундата, пише Money.bg.

Алгоритмите, които са използвани в компютърните програми, помагат на инвеститорите да отсеят бързо най-важните за тях сведения от огромния океан от информация, в който има вероятност да се удави ако започне ръчно да обработва новините и коментарите. След което, много по-лесно и навреме могат да се вземат решенията за търговия на световните пазари.

Все още обаче новините, публикувани в блог-страниците и чат-форумите са предизвикателство за тези програми-роботи. Благодарение на иновацията, хедж-фондовете, които разполагат с ограничен персонал, имат достъп до правилната информация и могат да реализират толкова търговски сделки, колкото голяма банка. Това от своя страна оказва изключително благодатно влияние върху медийния бранш.

Спекулантите и други интрадей инвеститори като щатските хедж-фондове, купуват компютърната програма, която с изключителна точност преравя милиони страници текстова информация на ден, за да търси ключови думи, които дават нужната основа за успешна търговия. Най-популярната такава програма в момента е на фирмата StreamBase Systems.

Най-търсените фрази са „понижаване на прогнозите" или „повишаване на бдителността" (и двете се отнасят главно за ФЕД и политиката му за лихвените нива). Друга често използвана фраза е „звездно представяне" на някоя компания - новина, която съвсем реално може да повиши цената на акцията, съобщава още Money.bg.

Хедж-фондовете с техния лудешки стил на търговия често се възползват от опцията на програмата да отсява новини и автоматично да прави търговски сделки вместо тях, като залагат изцяло на бързината, за да правят печалби. Все пак по-дългосрочните инвеститори са доста по-малко склонни да наводняват пазара с откриване на позиции заради прочетено заглавие на новина. Те използват платформата, за да се информират по-пълно и навреме за компаниите, чийто акции имат в портфейлите си и да формират по-адекватни стратегии за бъдещите си инвестиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg