Консервативните фондове предпочитани от инвеститорите

555
Консервативните фондове предпочитани от инвеститорите

Нетни инвестиции в размер на 32 млрд. евро са постъпили в Европейските взаимни фондове през януари тази година, става ясно от данните в месечния доклад на Европейската асоциация на управляващите дружества (EFAMA), разпространен до членовете на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). В резултат на това, размерът на нетните активи на тези фондове е нараснал общо с 1.2% спрямо края на миналата година.

Взаимните фондове, инвестиращи в облигации, или т.нар. консервативни фондове, са привлекли най-много средства през януари - 14.7 млрд. евро. На следващо място се нареждат балансираните фондове, инвестиращи в облигации и в акции, в които ‘свежите' инвестиции са 11.4 млрд. евро.

Агресивните фондове, инвестиращи основно в акции, не са отчели промяна в нетните си продажби спрямо предходния месец и възлизат на 7.9 млрд. евро. Малък спад отбелязват само фондовете, инвестиращи в инструменти на паричния пазар (money market funds), нетните инвестиции с които са намалели са 2.8 млрд. евро.

„Стартът на Европейските инвестиционни фондове през 2010 година е повече от добър, предвид това, че само през първия месец на т.г. постигнатото месечно увеличение на новите инвестиции в тях надвишава месечните им резултати на всеки месец на 2009 г.", се казва още в доклада на EFAMA.

Обобщените данни са предоставени от 23 асоциации на страни-членки на EFAMA, които управляват над 97% от взаимните фондове към края на януари 2010г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg