Консумацията на кои храни ще намалее в идните десет години?

2591
Консумацията на кои храни ще намалее в идните десет години?

© Pixabay.com

В следващите десет години в света ще се консумират повече млечни продукти, но растежът на световното потребление на зърнени храни, месо и растителни масла се очаква да се забави, прогнозират Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и ФАО.

Причините за забавянето, което се очаква да окаже влияние върху „реалните цени на повечето земеделски продукти“, са свързани едновременно с понижаването на икономическия растеж в Китай и на търсенето на биогорива, подчертават авторите на доклада „Перспективи в селското стопанство на ОИСР и ФАО 2017-2026“.

Според прогнозите търсенето на земеделски продукти, предназначени за производството на биогорива, ще е в застой заради спада на цените на енергията и възприемането на по-умерена политика спрямо биогоривата в повечето страни“, уточняват авторите на доклада.

Корекцията ще позволи преориентирането на основните селскостопански продукти към обичайното им предназначение – храните, а не енергията.

Авторите на доклада припомнят, че световната проводолствена криза от 2007-2008 г., която се разви паралелно с финансовата криза, беше предизвикана от повишаването на цените на основните хранителни стоки - и по-конкретно на някои маслодайни растения, използвани за биогорива.

Те станаха твърде скъпи и това предизвика гладни бунтове в някои от най-бедните страни в света.

Според генералния секретар на ОИСР Анхел Гуриа, десет години по-късно подобна криза е много по-малко вероятна. Нови механизми, разработени под егидата на Г-20, позволяват да се проучва в реално време производството на основни хранителни стоки (зърнени храни, маслодайни култури, свинско, пилешко месо и т. н.), световните цени, консумацията по страни и запасите.

През 2007-2008 г., когато цените започнаха да растат, ние не знаехме какво се случва и спекулата можеше да прави каквото си поиска“, припомни Жозе Грациану да Силва, генерален директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). „Сега имаме информация и остава малко възможност за спекулации“, допълва той.

В идните десет години търсенето на повечето основни хранителни продукти се очаква да нараства „не толкова бързо“, колкото в последните десет години, отбелязват авторите на доклада. Потреблението на зърнени храни на човек се очаква да остане почти непроменено, с изключение на по-слабо развитите страни, където ще нарасне.

Производството на зърно се очаква да нарасне с 12% до 2026 г., главно заради повишаването на добивите. Бразилия трябва да изпревари САЩ през това десетилетие и да се превърне във водещия производител на соя в света.

По отношение на месото, търсенето се очаква да расте регулярно, но растежът в много страни ще спре поради различни обществени причини, като в Индия, например. В глобален план потреблението на месо на човек се очаква да остане на нива от 34.6 кг до 2026 г.

Заради нарастването на световното население обаче глобалното потребление на месо все пак се очаква да нараства с 1.5% на година.

Цените на селскостопанските продукти ще намаляват, което ще причини големи затруднения на земеделските производители и най-вече на малките семейни ферми“, казва Грациану да Силва, който е разтревожен, че от около 800 млн. души, страдащи от недохранване, „мнозина“ са земеделски производители.

„Ще има все повече протести на дребни земеделци, изпаднали в затруднение и ще са необходими повече държавни политики в тези области“, предупреждава той. Двамата ръководители предупреждават също за повишен риск от затлъстяване в развиващите се страни заради прогнозираното повишаване на потреблението на захар.

До 2026 г. растежът на консумацията на млечни продукти се очаква да се ускори, главно в Индия и Пакистан, които са предимно вегетариански страни и там те заместват месото като източник на протеини.

10 емблематични храни, защитени със законТе могат да се произвеждат в съответната страна

ОИСР прогнозира, че световното производство на мляко се нарасне със 187 млн. тона (22%) до 2026 г., в сравнение с периода 2014–2016 г.

Ситуацията у нас

У нас данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища показват, че маслото и картофите са най-поскъпващите хранителни стоки за последната една година.

Ръстът за последните 12 месеца е от 42.86 и 35.09%, до нива от 1.80 и 0.77 лв./кг по цени на едро. Сериозно повишение на цената има и при зелената салата и ябълките, добавили 29.41 и 24.03% до 0.44 и 1.60 лв./кг, докато морковите отчитат ръст от 23.94% до 0.88 лв./кг.

Двуцифрен ръст в цените има още при зрелият фасул, добавил 16.77%, до 3.62 лв./кг, както и при доматите и прясното мляко, отчели повишение в цените от 16 и 14%, до 1.45 и 1.54 лв. за килограм и литър, съответно.

По-евтино спрямо година по-рано се продават тиквички, кайсии, кренвирши, лук, пилешки гърди, череши и лимони.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg