Консумираме двойно повече ресурси, отколкото притежаваме

2325
Консумираме двойно повече ресурси, отколкото притежаваме

България консумира 1.8 пъти повече природни ресурси от тези, с които разполага. Това сочи нов доклад на международната природозащитна организация Световен фонд за дивата природа.

Докладът на WWF "Жива планета 2010" излиза на всеки две години и проучва състоянието на Земята. Той показва, че ако всеки човек по света живее като средния гражданин на ЕС, ще са ни необходими 2.8 планети, за да получаваме необходимите природни ресурси.

Анализът показва, че всички страни членки на Европейския съюз, с изключение на Естония, Латвия, Финландия и Швеция, потребяват повече природни ресурси от тези, с които разполагат средно. В ЕС живее само 7 процента от световното население, но то използва два пъти повече ресурси от средното за света. Четири от държавите в ЕС - Дания, Белгия, Естония и Ирландия - са сред 10-те най-големи екологични потребители.


"Предизвикателството е как ще успеем да съчетаем увеличаващото се и с все по-висок стандарт население на света с ресурсите на нашата една планета. Трябва да намерим по-добри начини как да произвеждаме и използваме енергията и какво точно да потребяваме", обясни генералният директор на WWF Джим Лийп при представянето на доклада в английския град Бристъл.

В същото време докладът показва напредък във възстановяването на популациите на някои европейски видове, главно заради усилията за опазване на природата и контрола върху отпадъците през последните десетилетия. Но пък в тропическите страни сладководните организми са намалели с близо 70 процента за последните 30 години - спад, какъвто не се среща при нито един друг вид.

От 1966 г. насам светът консумира повече ресурси, отколкото планетата и природата могат да предоставят и въпроизведат. В момента черпим ресурси все едно разполагаме с 1,5 планети Земя, а средният американец потребява като че ли имаме 4,5 планети. Ако продължаваме така, през 2030 г. потреблението в света ще е вече колкото за две планети Земя.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg