Копаенето на биткойн вдига потреблението на ток в САЩ

1190
Копаенето на биткойн вдига потреблението на ток в САЩ

© Pixabay

Преди десетилетие потреблението на електричество в САЩ спря да нараства.

Дори след отшумяването на кризата, нивото на потребление остана непроменено, въпреки че икономиката се възстановяваше с бързи темпове.

Тази тенденция се дължи на преминаването от електричество, произвеждано на база въглища, към по-възобновяеми източници, както и на това, че както по света, така и в САЩ се прилагат нови стандарти за енергийна ефективност, засягащи всички електронни устройства, пише Bloomberg.

През миналата 2018 г. потреблението на електричество в САЩ записа ръст от 2.3% на годишна база, сочат данните на U.S. Energy Information Administration. Това е най-високото увеличение в потреблението от 2010 г. Като цяло то може да се окаже краткосрочно явление, но всяка промяна заслужава внимание.

Увеличението в потреблението през миналата година се дължи почти изцяло на потребителския сегмент (индустриалното потребление отчита спад). Като основни източници на увеличението могат да се посочват, както по-масовото потребление на уреди за отопление и прочее, така и някои нови елементи от нашия бит, като електрическите коли и копаенето на криптовалути.

Към сметката може да се добави и топлото лято, което провокира засилена употреба на климатични инсталации. Тук конкретно се повдига един въпрос – спадът на потреблението на ток помага в борбата с климатичните изменение, но в същото време климатичните изменения повишават употребата на електричество...

Климатичните промени удрят бирената индустрияГлобалното затопляне се отразява негативно върху добивите на ечемик - основната съставка за производството на бира


Токът, използван за добиване на биткойни намаля, след като цената на виртуалната валута спадна драстично през миналата година, но все пак остава на ниво от 45 терават часа за 2018 г., сочат данни на Bitcoin Energy Consumption Index.

Въпреки че копаенето на биткойн допринася за повишението в потреблението на ток в САЩ, трябва да се има предвид, че сериозна част от добиването на виртуалната валута се случва в различни от САЩ страни, което прави трудно установяването на точния принос на тази дейност към общия ръст.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg