Корумпирани китайци изнесли 124 млрд. долара от страната

927
Корумпирани китайци изнесли 124 млрд. долара от страната

Корумпирани китайски държавни служители са изнесли незаконно придобити около 800 млрд. юана (123.6 млрд. долара) от страната за период от 15 години, информира FT, позовавайки се на доклад на централната банка на Китай.

Около 17 000 кадри на комунистическата партия, полицаи, служители в съдебната система и ръководители на държавни предприятие са напуснали страната в периода между средата на 90-те години и 2008 г., се казва в доклада.

САЩ е била предпочитаната дестинация за високопоставените китайски държавни служители, които са успели да избягат от Китай с големи суми пари. Канада, Австралия и Холандия също са се радвали на голяма популярност.

Тези, които не са успявали да си извадят виза за западна държава, са предпочитали да се установят временно в малки страни в Източна Европа, Латинска Америка и Африка, докато са изчаквали възможност да се преместят в желаната от тях крайна дестинация.

По-нископоставените държавни служители са избирали да избягат в съседни на Китай страни, според доклада. Независимо управляваната китайска територия Хонконг също е била популярна транзитна точка.

Докладът е изготвен през юни 2008 г. и е публикуван през тази седмица на страницата на бюрото за борба с прането на пари, което е към централната банка на Китай. Докладът впоследствие е свален поради публичното общественото срещу него.

В доклада се разкриват някои от механизмите на корупционните схеми, чрез които парични средства са били изнасяни незаконно в чужбина.

Казината в други държави са били използвани често за изпирането на пари, изнесени от Китай, като това е ставали със съгласието на техните собственици, според доклада.

Много от китайските държавни служители са пренасяли огромни суми в кеш през границата или са прикривали парични преводи към роднини, любовници и други доверени лица в чужбина. Други пък са разчитали на фалшиви търговски документи и инвестиции в чужбина. Някои са използвали кредитни карти, за да купуват огромни количества луксозни стоки в чужбина, след което с незаконно придобити средства са покривали кредита в Китай.

Според правилата за контрол на движението на капитали в Китай физическите лица имат ограничение да изпращат от Китай или да получават от чужбина не повече от 50 000 долара годишно.

Секторите, в които е имало най-голяма вероятност да има корумпирани служители, които могат да избягат с незаконно присвоени средства са този на финансите, държавните монополни компании, строителството, транспорта и данъчната администрация, както и държавните структури за инвестиции и търговия, се казва в доклада.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg