Корупцията на Олимпийските игри

668
Корупцията на Олимпийските игри

Летните Олимпийски игри в Пекин започнахана 08.08.2008 година в осем часа и осем минути местно време (15 часа бълграско време).

Много неща се промениха от началото на Олимпийските игри през 1896-та година. С комерсиализацията и все по-лъскавата опаковка на игрите растат също корупцията и измамите. Където има толкова пари, има и удари под кръста.

Силвия Шенк от антикорупционната организация "Трансперанси Интернешънъл" казва: "Винаги става дума за огромно количество строителни проекти покрай Олимпийските игри, а добре знаем, че този бранш е особено предразположен към корупция, защото там много пари могат успешно да потънат и изчезването им е трудно доказуемо. Най-лесният начин е да отчетеш повече, отколкото реално са ти били нужни за работата. Така остават достатъчно средства за подкупи. Що се отнася до Китай, не мога да кажа нищо конкретно, защото всичко остава на нивото на слуховете."

Самите игри не са корумпирани, твърди още Шенк, но в много сфери около тях. Това се знае, въпреки че обикновено липсват доказателства. Където текат пари, там винаги има и корупция. Тя не може да бъде предотвратена, но можем да направим пътя й невъзможно труден.

 За пример трябва да служи МОК, но: "Много неща протичат по неясен и непрозрачен начин, структурите не са достатъчно демократични. Комитетът сам се обновява и назначава новите си членове, няма избори, чрез които да се изкачиш отдолу нагоре в йерархията. Това са добри предпоставки за развитието на корупцията."

 Сидни 2000, Солт Лейк сити 2002, Пекин 2008 или пък Сочи 2014 - за всяка една Олимпиада се носят слухове, че някои гласове в МОК са били купени. Тъй като демократизирането и прозрачността са все по-ценени по света, те неминуемо ще достигнат и до МОК, вярва Силвия Шенк: "Развитието е факт, въпросът е по-скоро колко време ще е нужно.

Струва ми се невъзможно след 20-30 години МОК да изглежда като вътрешна организация, както в момента. Сигурна съм, че скоро ще има промени. Мога само да се надявам, че Комитетът сам ще поеме инициативата и няма да чака, докато се появят големите неприятности." През есента на 2009-та година МОК ще решава за домакинството на летните Олимпийски игри през 2016-та година. Дотогава обаче едва ли ще се промени нещо.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg