Космически предприемач: Ще има човешки колонии на Луната до 5 г.

2275
Космически предприемач: Ще има човешки колонии на Луната до 5 г.

© Pixabay

Moon Express - компанията, която планира да добива ресурси от Луната, „със сигурност“ ще стартира своята първа мисия през следващата година, казва президентът на фирмата Навийм Джайн.

Освен това, според него, до 5 години е съвсем възможно да има реални човешки колонии на Луната, предава CNBC.

През януари тази година компанията заяви, че ще реализира своето първо изстрелване към края на 2017 г. Плановете обаче се забавиха, като новата дата е изместена за догодина.

„Със сигурност ще бъде през следващата година, намира се на финалната права“, казва Джайн в интервю по време на технологична конференция в Хелзинки, Финландия.


„Справяме се добре и се надяваме да изстреляме апарата (който ще добива ресурси от Луната – бел. ред.) през следващата година. И когато го изстреляме и приземим на Луната, няма да сме само първата компания, която го прави, ами ще станем символично четвъртата суперсила. Представете си, че това, което правят предприемачите, са неща, правени преди само от три суперсили“, посочва Джайн.

Суперсилите, които успешно са приземявали апарат на Луната, са САЩ, Русия и Китай, като само САЩ могат да се похвалят с мисия, изпратила хора на единствения спътник на Земята.

Moon Express е първата частна компания, която получава разрешение от властите в САЩ за полет до Луната. Успешното приземяване реално ще бъде исторически момент, тъй като то ще бъде осъществено не от държава, а от частна компания.

Компанията се състезава за наградата Google Lunar XPRIZE, възлизаща на 20 млн. долара и предвидена за първата частна фирма, която успее да прати апарат на Луната, който да измине най-малкото 500 метра по повърхността, както и да изпрати видео и снимки с висока резолюция до Земята. Крайният срок за това е март 2018 г.

Джайн не посочва конкретна дата за изстрелването, признавайки, че спечелването на наградата не е основен приоритет на компанията.

Целта на Moon Express е да добива ресурси от Луната, които да бъдат изпращани обратно, за да се използват на Земята. Джайн планира компанията да създаде човешки колонии на Луната, като според него това може да се случи през следващите 5 години.

„Наистина вярвам, че Луната ще стане нещо като осмия континент. Ще имаме перманентно присъствие там, ще има интернет там и ще можем да комуникираме така, както сега комуникираме от тук с Австралия“, казва Джайн.

Не е печатна грешка: колонизирането на Марс започва след 5 годиниИлон Мъск ще приземи космически кораб на Марс до 5 години

Moon Express си партнира с Rocket Lab, която планира да тества своя ракета на 8 декември тази година.

На кого е Луната?

Понастоящем съществува форма на космическа регулация, носеща името Договор за космическото пространство.

Споразумението е на 50 години, като е сключено между САЩ и Русия и маркира това, което може, и това, което не може да се прави в космоса. В него е записано, че никоя държава няма право да обявява суверенитет на която и да е било част от космоса.

Moon Express получи разрешение за мисия до Луната след разговори с щатската Федерална авиационна администрация, която регулира изстрелването на ракети в космическото пространство. Някои от тези правила се нуждаят от изясняване, смята Джайн.

„На първо място, Луната не бива да се третира по начин, по-различен от този, по който третираме международните води. Никой не притежава водите, за да може да добива ресурси от тях... в известна степен ние вярваме, че правилата ще се изяснят, тъй като предприемачите продължават да натискат в тази посока“, смята Джайн.

Няма съмнение, че компанията ще получи разрешение и за втора, и трета, и четвърта мисия за Луната, добавя предприемачът.

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози за 2018 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg