Кой държи парите в Китай?

2538
Кой държи парите в Китай?

© Pixabay

Китайското богатство продължава да се концентрира в ръцете предимно на технологични предприемачи, като някои бизнесмени от сферите на фармацията и животновъдството също успяват да се наредят сред най-богатите личности в страната.

Както и през миналата година, така и в най-новото издание на класацията на Hurun Report на най-богатите китайци, цитирана от CNN, попадат по-малко милионери и милиардери спрямо преходната година.

Това е първият случай в 21-годишната история на класацията, в която има спад на участниците в нея за две последователни години.


На фона на това обаче, средното състояние, притежавано от най-богатите хора на Китай, се увеличава. Докладът демонстрира възхода на дигиталната икономика и отстъплението на някои традиционни индустрии, като производството и строителството, тъй като представителите на тези бизнеси изпадат към дъното на класацията за 2019 г.

Наблюдва се промяна сред най-богатите хора в Китай през последните години, коментира Рупърт Хогеверф, председател на Hurun Report.

Технологичните предприемачи заменят тези, идващи от традиционните гиганти, опериращи в производството и недвижимите имоти, става ясно от думите му.

„Богатството се концентрира в ръцете на тези, които са способни да се адаптират към дигиталната икономика”, добавя Хогеверф.

Джак Ма - основателят на Alibabа, запазва позицията си на най-богат човек в Китай с нетно състояние от 39 млрд. долара. След него се нарежда Пони Ма, изпълнителният директор на Tencent - друга доминантна технологична комппания в Китай, който притежава 37 млрд. долара.

Сред най-големите размествания за 2019 г. попадат Сун Пиаоянг и Жонг Хуиюан, които скачат с 15 места, за да се наредят на пета позиция. Двойката удвоява своето богатство до 25 млрд. долара, след като тяхната компания Hansoh, която произвежда медикаменти за третиране на шизофрения и биполярно разстройство, листна акциите си на борсата в Хонконг.

Фармацевтичните предприемачи представляват 8% от списъка на най-богатите китайци, което е двоен скок спрямо ситуацията от преди 10 години.

Нарастващият брой заможни хора в Китай, чийто основен източник на доходи е технологичния и фарамцевтичен бизнес, отразяват промените в състава на китайската икономика. От години страната се опитва да промени репутацията си на световна произведствата база, полагайки усилия да се позиционира като място, където талантите от технологичната индустрия могат да намерят развитие.

Резултатите от класацията на Hurun Report показват, че тези процеси започват да се случват.

Колин Хуанг Женг - основател на компанията за онлайн търговия Pinduoduo, се превърна в първия предприемач, роден през 1980-те години, натрупал парите си сам, който попада в топ 10 на класацията. 39-годишният бизнемсен заема седма позиция с нетно състояние от 19 млрд. долара.

От същото поколение е и основателят на Bytedance - 36-годишния Жанг Йиминг, чиято компания стои зад популярните платформи TikTok и Toutiao. Жанг влиза в топ 20 с нетно състояние от 13.5 млн. долара.

Рен Женгфей - основателят на технологичния гигант Huawei, се изкачва с няколко позиции в класацията, въпреки че неговата компания се намира под натиск, създаден от твърденията на САЩ, че китайските власти използват технологията на Huawei за шпионаж в чужди държави. Състоянието на Рен възлиза на 3 млрд. долара, което го вкарва в топ 200 на подреждането.

Поскъпване на свинското

Някои от големите прозиводители на храни в Китай също изпратиха успешна година, подпомогнати от сока в цените на свинското месо.

Чин Инглин и Киан Инг, които притежават Muyuan Foodstuff - вторият по големина производител на свинско месо в Китай, се радват на тройно увеличение на богатството си до 14 млрд. долара. Причина за това е епидемията от свински грип, която автоматично вдигна цените, респективно и печалбите на компаниите за месо. 

Жанг Йонг и Шу Пинг - двойката зад известната верига ресторанти Haidilao, удвоява състоянието си до 17 млрд. долара.

Най-богатите американци през 2019 г.Основателят на Amazon Джеф Безос за втора поредна година оглавява класацията на най-богатите американци с общо състояние от 114 млрд. долара

Сфери, като производство и строителство, все още са важен източник на благосъстояние в Китай, но броят на богаташите, правещи пари от тези бизнеси, намалява, а тези, които остават на бойното поле, страдат от спад в богатството.

Строителният магнат Су Джайин е третият най-богат човек в Китай, но състоянието на основателя на Evergrande Group намалява с 13 млрд. долара спрямо ситуацията от преди две години, когато той оглавяваше списъка. Понастоящем Су притежава 30 млрд. долара.

Технологичният бизнес невинаги възнаграждава

Големите залози в сферата на новите технологии понякога могат да бъдат рисковано начинание, особено когато става дума за индустрии с огримна конкуренция, като електрическите возила и смартфоните.

Ли Бин - основател на компанията за електрически автомобили NIO, знае всичко това много добре.

Неговото нетно състояние се стопи наполовина до 860 млн. долара.

Акциите на NIO поевтиняват с над 74% за година, тъй като комапнията се задъхва под натиска на високите разходи и слабото търсене на автомобилите, които изпъкват с недостъпни цени.

Лей Джун - основателят на Xiaomi, загуби около 1/3 от състоянието си, след като компанията отчете спад в продажбите на смартфони по света. Все пак Лей притежава 10.8 млрд. долара, което го вкарва в топ 30 на най-богатите хора в Китай.

Акценти

Hunun Report изготвя класацията си, като отчита всички заможни личности, притежаващи най-малко 2 млрд. юана (290 млн. долара).

През тази година цели 266 души изпадат от класацията, което все пак е по-малко спрямо миналогодишните 456, паднали под състояние от 290 млн. долара.

В същото време, в подреждането влизат нови 192 лица, от които две скачат директно в топ 100.

Тазгодишната класация подрежда общо 1819 китайци с богатство над 290 млн. долара.

В класацията има 621 милиардера, от които 32-а притежават над 10 млрд. долара.

Това са 20-те най-богати хора в светаЕдва за втора година в последното десетилетие, броят на милиардерите и тяхното общо състояние намаляват

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg