Кой е Ханс-Адам II - най-богатата кралска особа в Европа

7030
Кой е Ханс-Адам II - най-богатата кралска особа в Европа

© Instagram

Ханс-Адам II фон унд цу Лихтенщайн е най-богатият принц в Европа, лидер на абсолютна монархия в страна с население от едва 38 000 души.

Той не само наследява богатство от епохата на кръстоносните походи, което нараства заедно със славата на Лихтенщайн като данъчен рай.

Той е собственик на частна банка и има правомощия да разпуска парламента, да назначава съдии и да налага вето на решения на народа, гласувани по време на референдум, пише ВВС.

Състоянието му се оценява на 4.4 млрд. долара от Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Ханс-Адам II, чието княжество се намира между Швейцария и Австрия, притежава земи, замъци, два двореца във Виена, скъпа колекция от картини на ренесансови художници, включително Рембранд и Рубенс, и най-важното – частната банка LGT Group, чиито клиенти са компании и милиардери.

Стойността на банката се повиши с 64% тази година, прибавяйки 1.7 млрд. долара към личното му състояние. Ханс-Адам II живее в замък, построен на скалист бряг в европейската страна, която носи неговото име.

Още от много ранна възраст е включен в изграждането на страната и след като завършва икономика и бизнес в университета в Санкт Гален в Швейцария, баща му му възлага да реорганизира семейната империя, за да подобри ефективността при управлението й.


Ханс-Адам II закрива няколко отдела на банката, които не носят печалби и съсредоточава портфолиото й с клиенти към институции и хора с по-голямо богатство. Той е държавен глава и суверен на Лихтенщайн - една от най-малките страни в света. Не притежава титлата крал, защото Лихтенщайн е княжество, подобно на Монако.

Ханс-Адам II се жени за графиня Мари Кински фон Виниц унд Тетау, от която има четирима сина. Престолонаследник е принц Алоа, който от 2004 г. беше упълномощен от баща си да взема ежедневни управленски решения, за да се подготви преходът.

Абсолютна монархия с народно гласуване

Лихтенщайн е конституционна монархия, в която държавният суверенитет е поделен между принца и гражданите. Но през 2003 г. 64% от населението гласува за предоставяне на по-широки политически правомощия на Ханс-Адам II на конституционен референдум.

В резултат на това Лихтенщайн се превърна в единствената абсолютна монархия в Европа. На практика това предостави на принца възможността да номинира и отстранява правителството, което предизвика вълна от критики и страхове от евентуална поява на монархическа диктатура.

Десет години по-късно се проведе друг референдум за ограничаване на правомощията, включително налагане на вето на резултата от народните вотове, разпускането на парламента, назначаването на съдии. Хората обаче масово гласуваха против ограниченията.

Една от най-старите благороднически фамилии

Принцът мултимилионер принадлежи към една от най-старите благороднически фамилии в Европа. Един от предшествениците му - Уго Лихтенщайн, е споменат за първи път през 1136 г. По онова време семейните територии се простират в части от днешна Германия, Австрия, Унгария и Чехия.

Днес обаче земите, които притежава Ханс-Адам II, се намират в Австрия и се оценяват на 100 млн. долара, според Индекса на Bloomberg.

Това е твърде малко, в сравнение с притежаваните недвижими имоти от други благороднически семейства, които макар и да не са кралски особи, имат придобити имоти векове по-рано.

Например, Хю Гросвенър, седмият херцог на Уестминстър, и граф Кадоган са собственици на гигантски терени в Лондон.

Данъчен рай

От години Лихтенщайн е смятан за данъчен рай, въпреки че в последно време страната положи усилия да промени този имидж и да се установи като традиционен финансов център.

През 2000 г. княжеството си навлече много критики, след като в международни доклади бяха посочени пропуските във финансовия контрол и беше отбелязано, че банковата система позволява на престъпни групи от Русия, Италия и Колумбия да перат пари, спечелени от престъпна дейност.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) започна да наблюдава финансовите регулации в страната, особено след кризата от 2008 г.

Принц Ханс-Адам II - най-богатата кралска особа в Европа Богатството на принц Ханс-Адам II от Лихтенщайн се оценява на 4.4 млрд. долара

Страните, които бяха засегнати най-сериозно от липсата на приходи, решиха да направят всичко възможно, за да разкрият скритите активи в страните данъчен рай. Заради натиска Лихтенщайн реформира постепенно законите си, като постигна споразумения с много държави.

Оттогава започна нов етап за малката страна, която пази тайни милионери в историята си и от векове е управлявана от една и съща фамилия. Между планини, реки и замъци изниква кралство като от приказките.

Но всъщност можем да си го представим като гигантска банка, която управлява гигантски капитали и където думата демокрация не се чува обикновено в разговорите на поданиците.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg