Кой ще е най-силно засегнатият град от брекзит?

2995
Кой ще е най-силно засегнатият град от брекзит?

© Pixabay

Брекзит ще засегне шотландската петролна столица Абърдийн най-сериозно от всички британски градове. Лондон също се нарежда сред най-засегнатите градове, като икономическата продукция на английската столица в средносрочен план може да отчете спад от до 2.6%, според учени от London School of Economics.

Икономическата продукция на британските градове ще се понижи средно с 2.3% в случай на твърд брекзит, при който Великобритания ще трябва да търгува с ЕС по правилата и с митата на Световната търговска организация, пише Bloomberg.

Спадът в случай на мек брекзит и договорени нулеви мита, но и при засилен граничен контрол и митнически проверки, ще доведе до понижение с 1.2% по-малко.

“Всеки район се очаква да бъде негативно засегнат, но градовете вероятно ще пострадат най-много,” според авторите на проучването. “Последиците се очакват да бъдат по-негативни при твърд брекзит, тъй като увеличението на търговските разходи ще бъде по-голямо.

Официално: Бизнесът спря да инвестира във Великобритания Тъмни облаци са надвиснали над британската икономика заради брекзит

Авторите на проучването предупреждават, че последиците вероятно ще са още по-сериозни от очакваните, защото то разглежда единствено търговските разходи, а не взема предвид промените в иновациите, чуждите инвестиции и имиграцията.

Абърдийн ще е най-сериозно засегнатият град, независимо от твърд или мек сценарий при брекзит, според авторите на проучването, които прогнозират, че икономическата продукция на града ще намалее с 3.7 и 2.1% при двата сценария, респективно.

Лондон ще е седмият най-силно засегнат от 62 разгледани града при случай на твърд брекзит. Това ще свали 2.6% от икономическата продукция на столицата.

При сценарий на мек брекзит Лондон се справя малко по-добре, нареждайки се на 21-о място, със загуба от 1.3% от икономическата продукция. Кроули и Барнзли ще са най-слабо засегнатите градове и при двата сценария.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg