Кр. Георгиева: 8 милиона са засегнати от въздушната блокада

1067
Кр. Георгиева: 8 милиона са засегнати от въздушната блокада

В бъдеще трябва да се работи така, че да има по-малка зависимост, ако една от транспортните системи се окаже в затруднено положение. Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева по повод усложнената обстановка с летищния транспорт в Европа заради изригването на вулкана в Исландия.

Мнението на всички в Европарламента е, че трябва да се търсят алтернативни начини за транспортиране и да се усъвършенстват наземните връзки в Европа. За конкретния случай Георгиева посочи, че решението дали да се осъществи полет или не, е национално решение, тъй като въздушното пространство е национална отговорност.

Според нея, за да може да се даде повече право на пилотите да взимат решения, трябва да има една въздушна зона.

За загубите на авиокомпаниите, Георгиева отбеляза, че в случая не става дума за обезщетения, защото това предполага, че някой е виновен, а то е в резултат на природно явление, и се търсят начини за изплащане на помощи. По думите й тази тема се обсъжда сериозно и най-вече въпросът как тази помощ да се извърши и как да се направи най-коректна оценка на щетите.

Към момента се изчисляват загуби за около 200 млн. евро на ден и са отменени 84 хил. полета. Освен тези щети, че не са превозени пътници и товари, има и вторични и третични, отбеляза Георгиева.

Тя акцентира върху факта, че няма човешки жертви и добави, че на тази ситуация трябва да се гледа като на дискомфорт.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg