Кръвната група определя вероятността да се заразите с COVID-19?

3402
Кръвната група определя вероятността да се заразите с COVID-19?

© Pixabay.com

Фактори, като възраст и заболявания, например диабет, излагат хората на по-голям риск от това да се заразят с коронавирус, според щатските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Има обаче още един фактор, който може да повлияе на шансовете ви да се заразите с COVID-19 и това е кръвната група, поне според ново проучване.

Хората с кръвна група А се “свързват с” 45% “по-висок риск от заразяване с COVID-19”, в сравнение с хората с други кръвни групи, според проучване на екип европейски учени, публикувано в New England Journal of Medicine.

Междувременно хората с кръвна група О, която е най-често срещаната, е по-малко вероятно да се заразят с коронавирус, отколкото хората с други кръвни групи.

Учените са стигнали до този резултат след извършен генетичен анализ на над 1 900 пациенти с тежка форма на коронавирус в Испания и Италия, сравнявайки ги с над 2 000 пациенти, които не са се чувствали зле.


Обща черта, която те откриват, е ДНК клъстър, който определя типовете кръвна група. Това води до по-задълбочено изследване на това кои конкретни кръвни групи присъстват в повечето тежки случаи на коронавирус, които са разгледани.

Тъй като въпросният ДНК клъстър се открива в други части от тялото, може би кръвната група не определя вероятността човек да се зарази с коронавирус, казва пред MarketWatch Рой Силвърстийн - хематолог, който е председател на отделението по медицина в Медицинския колеж на Уисконсин.

“Хората, които не са с кръвна група А, не трябва да приемат резултатите от това проучване като знак за сваляне на гарда,” казва Силвърстийн. “Също така, данните все още не ни убеждават в това, че хората с кръвна група А трябва да правят нещо повече от това, което се препоръчва.”

Публикувано преди време проучване, което обаче не беше подложено на партньорска проверка, както и друго проучване на компанията 23andMe, имаха сходни резултати.

Въпреки това Силвърстийн приканва хората да приемат тези резултати “с резерви.”

“Това проучване, както и другите от Китай и на 23andMe, предполагат, но не доказват статистическа връзка между кръвни групи, различни от нулева, и риска, както от заразяване с COVID-19, така и от развиване на тежка форма на заболяването, ако човек бъде заразен.”

Тез проучвания обаче, според него, трябва да доведат до “по-задълбочени клинични изследвания, както и до научни изследвания за разучаване на механизмите, по които различните кръвни групи или гени влияят на способността на коронавируса да заразява клетките в човешкото тяло или относно реакцията на имунната система на тялото на вируса.”

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg