Край на американския финансов диктат?

781
Край на американския финансов диктат?

Консултанскта фирма "Роланд Бергер" е разработила цялостна концепция за създаването на силен конкурент на доминиращите американските рейтингови агенции Standart&Poor's, Moody's и Fitch. Съвместно с правителството на федерална провинция Хесен и Франкфуртската борса, "Роланд Бергер" агитира пред европйските правителства и регулаторните органи за проекта.

Европа с ново самочувствие

Германският канцлер Ангела Меркел също се застъпва за европейска алтернатива на доминиращите американски рейтингови агенции. "Европа трябва да има самочувствието за това", заяви Меркел наскоро. Според нея обаче инициативата за създаване на европейска рейтингова агенция трябва да дойде от икономическите среди.

Рейтинговите агенции се подложени на остра критика особено в Европа.

Агенциите са единствените меродавни органи, които сравняват бонитета на международно равнище. Техните оценки обаче оказват влияние върху икономическото положение на определена страна. Така например когато Гърция не получаваше свежи пари на международните капиталови пазари, рейтинговите агенции й дадоха лоши оценки и страната изобщо не можеше да се снабди със свежи капитали, въпреки отпуснатия 110-милиарден спасителен заем от ЕС и МВФ. По този начин рейтинговите агенции само допълнително изостриха кризата.

Инициаторите за създаването на европейска агенция искат да проведат основна реформа в досегашната рейтингова практика. "Ако искаме да овладеем рисковете за финансовата система, трябва да променим изцяло пазара за рейтинговите агенции", казва Маркус Крал, партньор на консултантската агенция "Роланд Бергер".

Проблемът се състои в това, че понастоящем няма достатъчно конкуренция на пазара и конфликтите на интереси в съществуващите рейтингови агенции са големи. Защото тези получават парите си от банките, които всъщност трябва да оценяват. По този начин възниква подозрението, че оценките на агенциите не са независими.

Не се обявява "война" на Америка

"Вместо тази практика, искаме инвеститорите, които ползват оценките, да плащат на агенциите", казва Маркус Крал.

В този контекст европейската рейтингова агенция трябва да бъде създадена като частна фондация, в която разноските се поемат от борсите и инвеститорите. Според консултанската фирма "Роланд Бергер" създаването на европейска рейтингова агенция ще отнеме максимум една година, ако е налице необходимата политическа и регулаторна подкрепа. Още две или три години ще трае утвърждаването на агенцията на световните пазари.

"Не става въпрос за война между Европа и Америка, а за повече конкуренция и прозрачност", не пропуска да подчертае Маркус Крал. Седалището на новата агенция би могло да бъде във Франкфурт на Майн.

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg