Край на данъчните преференции за чуждестранните инвеститори в Китай

1064
Край на данъчните преференции за чуждестранните инвеститори в Китай

Китайските законодатели приеха закона за собствеността, който повишава защитата на частната собственост и я изравнява по права с тази на държавната.

В същото време бяха приети и промени в закона за данъчното облагане, които слагат край на данъчните преференции за чуждестранните инвеститори и ги изравняват по статут с този на местните.

Данъчните промени унифицират и данъка за чуждестранните и местните инвеститори в размер на 25% от корпоративните печалби.

Така се слага краят на ерата на данъчни преференции за привличане на чуждестранни инвеститори, допринесли за бума на китайската икономика през последното десетилетие, отвело страната до позицията на четвърта най-голяма световна икономика.

Според старата система китайските компании плащаха данък печалба в размер на 33%, докато на новите чуждестранни инвестиции им се даваше гратисен период от 2 години, в който те не плащаха данъци, а за следващите три години са ползвали данъчни облекчения от 50% от дължимите от тях данъци.

Данъчната политика допринесе за привличане от страната на чуждестранните инвестиции в размер на 700 млрд. долара, коментират специалисти.

Законът за собствеността е бил приет с 2 799 гласа за, 52 против и 37 въздържали се през последния ден от двуседмичното заседание на Националния конгрес в страната.

Със значително мнозинство са били приети и измененията в данъчния закон, като 2 826 делегата са гласували за, 37 против и 22 са се въздържали.

По силата на новоприетия закон за собствеността на притежателите на частна жилищна и бизнес собственост се дават същите права на протекция подобни на тези на държавната. Това е изключително важно както за китайските собственици на земя, така и за чуждестранните инвеститори, коментират специалисти.

В страната частният сектор, включващ и чуждестранните инвестиции, допринася за около 65% от брутния вътрешен продукт на страната и за 70% от приходите от данъци.

В същото време новият закон ще защитава в по-голяма степен и правата на купувачите на жилища, като 80% от градското население разполага със собствено жилище.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg