Краят на евтиния труд в Китай се задава

2031
Краят на евтиния труд в Китай се задава

Краят на една ера изглежда наближава, пише Financial Times. Редицата стачки и самоубийства, които разтърсиха южен Китай през последните две седмици, може да се окажат моментът, в който Китай е спрял да бъде страната на безкрайния евтин труд. За икономиката това може да бъде нещо напълно добро.

Производственият район в провинция Гуандун напоследък се свърза с две различни, но свързани една с друга истории - поредицата самоубийства във Foxconn, компанията която произвежда таблетите iPad и други високотехнологични уреди и добилата известност стачка в завод за производство на части за автомобилите Honda.

Двете събития доведоха до увеличения на заплащането - с 30% за служителите на Foxconn и с оферта за увеличение с 24% в случая със завода на Honda (служителите искат 50-процентно увеличение).

Тези примери са част от една засилваща се тенденция за увеличаването на заплащането в цялата страна.

"Компаниите в Китай могат да наемат млади служители в заводите си, но ще трябва да им плащат значително повече," казва Артърх Кроьобер, управляващ директор на Dragonomics в Пекин.

За да е сигурно, че това не е някакъв нов феномен, съществуват данни за недостиг на служители в някои части на Гуандун в продължение на няколко години, а заплатите вървят нагоре още преди кризата да засегне износа в края на 2008 г. Заплатите в Китай все още се равняват на около една трета от заплащането в Мексико и една четвърт в Бразилия.

Увеличенията на заплатите в Гуандун през тази седмица символизират една по-всеобхватна промяна в полза на труда, която се ускорява в последните месеци и вероятно ще продължи редица години. Те отразяват мощните демографски промени, които са в резултат на политиката за едно дете в семейство, продължаваща вече три десетилетия и благодарение на която новите потенциални работници, включващи се в икономиката, бързо намаляват. Икономисти твърдят, че Китай вече е преминала или е близо до така наречената "Повратна точка на Люис", когато базата от остатъчна селскостопанска работна ръка изтънява, което от своя страна поражда голям ръст в заплащането.

По данни на китайски анализатори заплащането на миграционните работници е нараснало с 2-5% в началото на миналото десетилетие и с около 7% за периода 2004-2007 г. Само за миналата година заплащането скача със 16%.

Увеличаването на заплащането води със себе си много макроикономически главоболия. Китай успява да постигне двуцифрен икономически растеж през последното десетилетие с минимална инфлация, отчасти поради факта, че заплащането е нараствало по-бавно от производителността. Ако заплатите обаче продължат да се повишават, стандартният темп на инфлацията вероятно ще се увеличи и всичко това в икономика, която някои се опасяват, че вече прегрява.

Нарастващата инфлация вероятно ще доведе до по-високи лихвени проценти, което от своя страна може да породи напрежение у отделните провинции, които са вземали доста задължения през миналата година, за да финансират ифраструктурни проекти.

Въпреки всичко, увеличението на заплащането е предварително условие за изпълняването на основната дългосрочна цел на правителството, а именно увеличаване на потреблението и намаляването на зависимостта от износа и инвестициите. Увеличаването на дохода на обикновените китайци е най-добрият начин те да бъдат насърчени да пестят по-малко и да харчат повече. Според някои наблюдатели това вече се случва.

Бумът в потреблението ще доведе до намаляване на търговският излишък на Китай, тъй като Китай ще внася повече стоки от останалия свят и ще помогне за насърчаване на ребалансирането на световната икономика. Докато евентуалните повишения на инфлацията могат да бъдат контролирани без прекалено много разходи, Китай може да спечели много от по-високото заплащане.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg