Краят на войната в Либия изглежда все по-далечен

1612
Краят на войната в Либия изглежда все по-далечен

След един месец бомбардировки в Либия НАТО навлиза в конфликт, чийто изход не се вижда, и вече се чуват гласове с призив да се въоръжават бунтовниците или да се изпратят войски на терена пред лицето на съпротивата, оказвана от силите на Кадафи, се казва в анализ на Франс прес.

"Има известен риск тази война да се проточи. Много е сложно там и затова може да се проточи", призна френският министър на отбраната Жерар Лонге.

На 19 март Франция, заедно с Великобритания и САЩ предприе първите удари на международната коалиция срещу силите на Кадафи. Тогава ставаше въпрос да се защити цивилното население с мандата на ООН. Целта беше постигната отчасти, като в последния момент беше спасен гр. Бенгази, крепост на бунтовниците.


"Това представляваше голям успех, тъй като, ако ние не бяхме действали така, щеше да настъпи хуманитарна и геополитическа катастрофа" - то щеше да е послание към авторитарните режими в района, че няма от какво да се страхуват, смята Ник Уитни, аналитик от Европейския съвет по външна политика.

От тогава насам целите се разшириха и вече стремежът е да се отстрани "лидерът на революцията", който управлява Либия с желязна ръка от 42 години.

"Немислимо е Либия да има бъдеще с Кадафи", подчертаха президентите на САЩ и Франция и британският премиер в обща статия.

Полковник Кадафи обаче се държи с нокти и зъби за властта. Той успя да задържи основните сили на бунтовниците в източната част на страната - с опасност след време тя да бъде разделена - и адаптира военната си стратегия.

След като авиацията му беше прикована на земята и беше унищожена една трета от тежките му оръжия, той нареди на войските си да крият танковете и артилерията в населени райони, за да затруднят ударите на коалицията.

"Тъй като войските на Кадафи бяха принудени да се крият, ние трябва да ги изкараме от скривалищата им", заявява високопоставен източник от НАТО.

Франция доста трудно се съгласи да предаде командването на операцията на НАТО на 31 март и от тогава насам се оплаква, че Алиансът реагира мудно на ситуацията и че редица страни не проявяват усърдие в ударите срещу сухопътните сили на Кадафи.

Париж би искал САЩ да поемат първостепенна роля в офанзивата, което Вашингтон отхвърля, смятайки, че вече е направил достатъчно в Афганистан и Ирак. Стратегическите му интереси са другаде.

Според Ник Уитни "ние трябва да се примирим, че във военно отношение сме в задънена улица, което ще продължи, докато либийците се споразумеят за разрешаване" на кризата.

"Трябва да сме търпеливи", предупреждава той.

Пред заплахата от затлачване страните от НАТО не могат да се разберат за необходимостта от засилване на ударите или снабдяване на бунтовниците с оръжие. Вече се обсъжда изпращане на войски на бойното поле, което доскоро се смяташе за тема табу.

Председателят на комисията по външните работи във френското Национално събрание Аксел Понятовски поиска вчера от НАТО да изпрати специални сили на терена, тъй като "в момента вървим към ненужно затлачване".

Съдбата на бунтовния град Мисурата, където за 6 седмици от снарядите на силите на Кадафи загинаха около 1000 души, може да ускори хода на събитията.

"Мисурата е ключовият въпрос. Ако международната общност бъде в състояние да защити Мисурата и да позволи на бунтовниците да установят контрол над града, това ще е краят на Кадафи", подчертава Алваро де Васконселос, президент на Института за проучвания по проблемите на сигурността на Евросъюза.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg