Криза с дълговете в Еврозоната е възможна през 2010 г.

966
Криза с дълговете в Еврозоната е възможна през 2010 г.

Новата година възвестява криза с дълговете в Еврозоната, чиито алармени звънчета звънят и пазарите следят правителствените планове за укротяване на нарастващия дефицит.

Официални представители твърдо се зарекоха да извадят 16-те нации от зоната извън първата й рецесия и нивата на дълга са предназначени да премахнат огромна пробойна в таваните, установени от ЕС в неговия Пакт за стабилност и растеж.

Растящи бюджетни дефицити, нисък растеж и подкрепа на банковия сектор "подхранват значително по-високи нива на обществения дълг", предупреди Европейската комисия. Средният за еврозоната "публичен дълг може да достигне 84 % от БВП към 2010, което е нарастване с 18 % спрямо нивата от 2007", доста над допустимите от пакта граници от 60 %.

Нивата на правителствените рейтинги на дълга бяха понижени в Гърция от трите основни международни агенции и от някои от тях в Ирландия и Испания. Агенция "Фич" призова всички правителства с топ рейтинги да укротят дълга, споменавайки в частност Великобритания, която не е член на еврозоната, заедно с Франция и Испания, които са в нея.

Германия, отдавна считана за крайъгълен камък на фискалната дисциплина в еврозоната, прогнозира обществен дълг от около 78 % от БВП през тази година, докато във Франция, втората най-голяма икономика в еврозоната, публичният дълг скочи до рекордните 75.8 % през третото тримесечие на 2009, предаде БГНЕС.

Гърция съобщи, че дефицитът й наближава 120 % от БВП през тази година. Дългът повишава стойността на заемите за много държави и утежнява тежестта на изпълнение на задълженията по бъдещи бюджети. С растяща безработица и слаб растеж, очаквани през 2010, официалните представители не могат да разчитат на нарастващи приходи от данъци за значителна подпомагане при изплащането на дълга, голяма част от който е в чужбина.

"Икономическата криза се отразява върху стабилността на публичните финанси и потенциалния растеж", предупреди ЕК докато икономисти оставят открита възможността за двойна рецесия през годината. Финансите ще бъдат допълнително отслабени от застаряващото население, което ще се нуждае от засилено здравеопазване в следващите години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg