Кризата бави реформата на финасовия сектор

651
Кризата бави реформата на финасовия сектор

Международните финанси продължават да бъдат "прекалено сложни" и сегашните реформи, забавени от икономическата криза, все още не са поставили основите на една "по-сигурна" система, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в доклад, публикуван вчера.

"Финансовите системи продължават да бъдат прекалено сложни (...) и проблемът с "прекалено големите банки, за да обявят фалит", все още не е решен", отбелязват експертите на Фонда в доклада си за финансовата стабилност в света, цитиран от АФП и БТА.

"Реформите все още не са довели до изграждане на по-сигурни финансови структури", се подчертава в доклада. Неговите автори отбелязват, че трайната криза "забавя изправянето отново на крака на системата върху едни по-стабилни основи".

Докладът анализира основно международната реформа, която се извършва в момента в банковия сектор, наречена Базел III, която ще накара финансовите институции да увеличат равнището на собствените си капитали и да преразгледат политиката си на управление на риска.

Тази реформа, която трябва да влезе в сила през януари 2013 г., би могла да доведе до "мащабни икономии" в банките, за да поемат разходите по новия регламент, довеждайки до "още по-силна" концентрация в сектора, отбелязва МВФ.

"Има риск някои световни банки да станат прекалено големи, подсилвайки проблема в банковия сектор", той като правителствата няма да могат да си позволят да ги оставят да фалират, без да се изложат на риск от дестабилизиране на цялата система, алармират авторите на доклада на МВФ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg