Кризата подтиква към нова монетарна архитектура

591
Кризата подтиква към нова монетарна архитектура

Световната финансова криза трябва да доведе до смяна на лидерски позиции и създаването на нова монетарна архитектура, смята финансовият министър на Бразилия Гидо Мантега, цитиран от РИА Новости.

„Смятам, че в скоро време на света ще се установи друга монетрана архитектура, нещо, което съществува и днес и в нея ще стане замяната на традиционните валути с нови,“ отговори той на въпрос за макроикономическите последици от финансовата криза.

Според финансовия министър на Бразилия щатският долар ще губи значението си като парична единица, участваща в международните търговски операции.

Гидо Мантега е на мнение, че в условията на глобална криза позицията на развиващите се страни е повече от изгодна.

„В страни като Русия, Китай, Бразилия и Индия също са налице проблеми, доколкото кризата има световен ефект. Все пак те успяха да натрупа значителни златни и валутни резерви, икономиките и вътрешните пазари отчитат сериозен ръст, финансовите институции са по-единни,“ смята Гидо Мантега.

Според него най-уязвимите страни от сложната ситуация са предишните лидери на световната икономика – развитите държави.

„Икономическият ръст се забавя, наблюдава се стагнация на вътрешните им пазари, финансовите институции са непосредствено въвлечени в кризата, което ги прави силно уязвими. Ето защо именно те ще са първите, които ще усетят последиците от кризата,“ заключи събеседникът на агенцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...