Кризата ражда нов капитализъм

1721
Кризата ражда нов капитализъм

Появата на нови форми на капитализъм- суверенни национални фондове за благосъстояние, които ще се превърнат в двигатели на глобалното развитие, предрекоха представители на икономическия и финансов елит, които се включиха в двудневната дискусия на Колумбийския университет „Суверенни фондове и дългосрочни инвестиции: Нова форма на капитализма".

Размерът на суверенните фондове в близките години ще нарасне до 10-12 трлн. долара от сегашните 3.8 трлн., смятат организаторите на срещата. По своите мащаби това вече ще е съпоставимо с БВП на най-голямата икономика в света - САЩ, съобщава РИА Новости.

„Новите суверенни играчи, акумулиращи огромни средства в своите фондове и приемащи международните правила, са способни да изиграят конструктивна роля в новите условия на пост-кризисния свят", каза нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц.

По негово мнение, гигантският ресурс, управляван от правителствата, може да стане инструмент на дългосрочни планирани инвестиции със срок 20-30 години и в бъдеще да застрахова света от сътресения, свързани с паниката и загубата на доверие на фондовите пазари.

„Суверенните фондове, които за разлика от бизнес-компаниите, настроени за бърза печалба и принудени постоянно да демонстрират подкрепа на своята пазарна стойност, могат да станат главна движеща сила на социално отговорни инвестиции. Светът се нуждае от инвестиции в бъдещето, в развитието", смята Стиглиц.

„Всяка вълна на кризата поражда спекулации за смъртта на капитализма, която предричаше още Карл Маркс през XIX век. Въпреки това капитализмът продължава да съществува, реформирайки се на всеки етап", смята Огустен де Романе, председател на съвета на директорите и генерален директор на Caisse des Depots et Consignations.

Той предполага, че заедно със законодателните изменения, посткризисното време ще укрепи финансовите и политически позиции на суверенните фондове и те ще станат ос на икономическа стабилност в бъдеще.

Сред големите притежатели на национални инвестиционни фондове са Китай, ОАЕ и Норвегия, всяка от които има по около 300 млрд. долара.

„За суверенните фондове не може да има една инструкция. Норвегия просто вече няма къде да инвестира вътре в страната, докато Русия ще направи по-разумно ако насочи тези средства в собствената си инфраструктура и иновации", коментира Бертран Бадре, финансов директор на Credit Agricole.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg