Кризата с ипотечното кредитиране няма да се отрази на Русия

446
Кризата с ипотечното кредитиране няма да се отрази на Русия

Кризата в системата за ипотечно кредитиране в САЩ няма да се отрази върху темповете на икономическото развитие на Русия, заяви в Токио руският министър на финансите Алексей Кудрин. Той участва в разширеното заседание на финансовите министри от "Голямата седморка", съобщи БТА.

"Забавянето на темповете на икономически растеж в света на практика няма да се отрази върху Русия", подчерта той. Евентуални проблеми, свързани с оттеглянето на капитали в случай, че кризата на Запад се засили, "ние можем да компенсираме надеждно с резерви в чужда валута и злато и с ликвидността на руската централна банка". Според Курдин притокът на капитали в руската икономика през 2007 г. се изчислява на 82 милиарда долара.

Кудрин очаква, че през 2008 г. цената на петрола на международните пазари ще спадне несъществено и няма да се отрази на икономиката на Русия. "Нашата прогноза е 74 долара за варел средногодишна цена, като на моменти може да достигне и 85 долара за варел руски петрол", посочи той. Според него международните организации прогнозират средногодишна цена на петрола през 2008 г. от 83 до 86 щатски долара за варел.

В инвестиционната "кошница" на руския Фонд за национално благосъстояние в близко бъдеще към еврото, щатския долар и британската лира ще бъде добавена и японската йена, подчерта руският финансов министър. "Достатъчната стабилност на йената ни позволява в близко бъдеще да вземем решение да инвестираме в нея", допълни той. В момента японската йена влиза в структурата на валутния резерв на Русия, но съставлява едва 1 процент от него.

В Русия вече е взето решение средства от Фонда за национално благосъстояние да се инвестират в корпоративни облигации и акции, продължи Кудрин. За целта до края на годината ще бъде разработена инвестиционна програма, която предвижда и наемането на управляваща компания. Основната стратегия ще бъде финансовите инвестиции да се ограничават до пет на сто от пакета на всяка отделна компания.

Курдин подчерта, че основният проблем за руската икономика през 2008 г. ще бъде високата инфлация. Това се превърна в пречка пред дългосрочните инвестиции в промишлеността и преработващия сектор, добави той. "Заради високата инфлация лихвата върху кредитите в Русия в момента е няколко пъти по-висока в сравнение със САЩ и Европа", подчерта Кудрин. За 2008 г. се очаква по предварителни разчети инфлацията да достигне 8,5 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg