Кризата в Исландия се задълбочава, водеща местна банка получава заем от Швеция

865
Кризата в Исландия се задълбочава, водеща местна банка получава заем от Швеция

Кризата в Исландия се задълбочи в сряда, след като най-голямата банка в страната беше принудена да вземе спешен заем от Швеция, а правителството пое контрола над голяма банка, която преди това смяташе да спаси, информира Reuters.

Акциите на най-голямата банка в Исландия Kaupthing се обезцениха с 34% на Стокхолмската фондова борса, преди търговията да бъде преустановена, а банката обяви шведското си подразделение за продажба.

Изправена пред финансов срив, Исландия пое контрол над две от най-големите си банки - Landsbanki във вторник и Glitnir-днес. Страната също така се опитва да получи заем в размер на 4 млрд. евро от Русия.

Glitnir ще продължи да функционира както обикновено, а депозитите в страната са напълно гарантирани, съобщават от Исландския финансов регулатор.

Правителството на Исландия трябваше да изпрати делегация в Москва за договарянето на условията по заем от Русия, средства, от които отчайващо се нуждае, за да увеличи резервите си в чуждестранна валута.

Финансовият министър на Русия Алексей Кудрин обяви, че Москва гледа на молбата позитивно. До днес все още не беше ясно дали официалните лица от Исландия са заминали за Русия.

Шведската централна банка обяви, че ще окаже подкрепа на шведското подразделение на исландската Kaupthing със заем в размер на до 5 млрд. крони (702 млн. долара) и съобщи също така, че подразделението Kaupthing Bank Sverige се продава.

След като рейтинговите компании и чуждестранните кредитори разберат, че нацията няма да бъде обременена с дългове, позицията по отношение на Исландия ще се промени и валутата ще се стабилизира, според управителя на централната банка на Исландия Дейвид Одсон.

Финландското подразделение на Glitnir, която преди време беше третата най-голяма банка в Исландия, е било обявено за продажба, след като Одсон намекна, че правителството може и да не налее пари в нея.

Исландия е отхвърлила призива да използва кредитна линия на Международния валутен фонд за да се справи с кризата, според висш служител от една от страните членки на Г-7.

Правителството вцепени пазарите миналата седмица, след като обяви, че ще закупи до 75% от Glitnir, което даде началото на последните вихрени дни в държавата.

В Исландия живеят само 300 000 души, но страната е в центъра на вниманието, тъй като цялата й финансова система се люлее.

В страната бяха приети нови мерки по отношение на банките, които дават възможност на държавата да определя банковите операции и й позволяват да осъществява сливания и дори да принуждава банки да обявят фалит.

Правителството бързо се възползва от новите мерки, за да освободи борда на директорите на Landsbanki и да постави банката под управлението на синдик.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg