Кризата засяга все повече предприятия в Холандия

621
Кризата засяга все повече предприятия в Холандия

Реалната икономика се сблъсква все повече с последствията от продължаващата криза на световните финансови пазари. Пазарът на сливания и придобивания в Холандия получи големи удари, пише днес холандският всекидневник "Фолкскрант".

Броят на извършените транзакции през първата половина на 2008 г. е намалял с 37%, в сравнение със същия период на миналата година: от 421 на 265. Вестникът се позовава на проучване на холандския сайт за сливания OverFusies.nl. Фирмата, която притежава сайта, следи от 2003 г. пазара на сливания и придобивания в Холандия.

Миналата година бяха осъществени много сделки, а сега е съвсем друго, казва Вилем ван Оостен от OverFusies. Според него драстичното намаление на сделките е пряко причинено от кредитната криза, тъй като даването на пари назаем е поскъпнало.

Това обаче не е единственият негативен ефект. Вестникът цитира Марсел Смит от KPN, според когото компанията му трябва да плаща и по-висок наем - 24 млн. евро повече през тази година.

Мишел Верхеер - главен икономист на Централното бюро по статистика на Холандия, посочва, че проблемите на банки и застрахователни институции сега вече наистина се прехвърлят върху реалната икономика. Това показва обявеният вчера от холандската статистика драстичен спад в доверието на производителите - от 4.9 до минус 0.5.

Това е най-големият спад в доверието на холандските производители за един месец, откакто през 1985 г. Централното бюро по статистика започва да следи този показател. Спадът се дължи основно на настроението на производители на потребителски стоки.

Наскоро "Фолкскрант" писа, че най-малко 15% от плановете за нови магазини, офис сгради и бизнеспаркове в Холандия ще бъдат отменени заради кредитната криза. Вестникът цитира Руди Стройнк от TCN - един от най-големите инвеститори в Холандия, че банките не са склонни да финансират нови проекти, защото се опасяват от спад от цените на недвижими имоти, използвани като допълнителна гаранция.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...